Lidovky.cz

Jarní únavu zažene dobré jídlo, radí šéfkuchař Pohlreich

Jídlo

  15:52
PRAHA - Dobré jídlo může příznivě ovlivnit lidské tělo v jakékoli roční době, pomoci tak může také k překonání jarní únavy. "Proti jarní únavě je dobré poslouchat tělo. Lidské chutě se v každém ročním období mění. Jídlo není jen potrava, ale také nálada a životní styl," tvrdí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Zdeněk Pohlreich foto: Hynek GlosLidové noviny

Člověk by tak měl vlastní organismus pečlivě poslouchat a nabízet mu zejména to, co mu dělá radost. Dbát by měl také na včasnou prevenci.

Podle Zdeňka Pohlreicha, který v populárním gastronomickém televizním pořadu nabádá k využívání čerstvých sezonních potravin, by člověk měl mít z jídla pokaždé požitek. Nic špatného nevidí na tom, když to jedlík s konzumací chutné stravy trochu přežene. "Jídlo a život patří k sobě. Kvalitní jídlo znamená kvalitní život. Důležitá je duševní rovnováha. Lidé, kteří neumějí dobře jíst, nemají tak kvalitní život jako ti, kteří to umí," tvrdí Pohlreich. "Dobře jíst" však neznamená pořádat hromady jídla, varuje. "Měly by to být dobré věci, které uvedou člověka do psychického zdraví," řekl.

S jarem přichází očistný proces
Restauratéři i strávníci by se podle znalců měli orientovat na sezonní nabídku. Jarní jídelníček je tak "jako stvořený" pro zdraví. "S jarem přichází jakýsi očistný proces. Lidé touží po teplu a jednoduchém jídle. Hodí se čerstvé ovoce, zelenina, mladá zvířata, drůbež, jehněčí nebo telecí. Blíží se také chřestová sezona. Je to ideální 'čistič' organismu," upozornil Pohlreich.

Zdeněk Pohlreich

Mnoho restaurací však podle šéfkuchaře na sezonní nabídku nedbá. "Je to ke škodě hostů i restauratérů. Platí fixní ceny za zboží celý rok. To je zbytečné. Chybí tam sezonní záležitosti. Malým úsilím se dá vyrobit mnoho zajímavého. Je to však stále problém české gastronomie i společnosti vůbec," míní.

Zdůraznil, že o své tělo by se každý člověk měl starat hlavně sám. "Nemůžeme (jako kuchaři) být manažery lidského zdraví. Ani se v tom nevyznáme," řekl. "Jako gastronomové se snažíme, aby jídlo bylo chutné.

Základem jsou kvalitní potraviny
Nemůže však být 'ultrazdravé'. Do restaurací se chodí také trochu hřešit." Základem pro dobrou stravu jsou podle Pohlreicha kvalitní potraviny. To však v českém prostředí vidí jako problém. "Není tady alternativa. Obchodní řetězce jdou po hmotě a objemu za co nejméně peněz. Působí to na principu pseudolidovosti," tvrdí známý kritik českých gastronomických poměrů.

Obezita v ČR

Podle průzkumu neziskové organizace HealthCare Institute a společnosti IZIP trpí 30 procent Čechů nadváhou a 25 procent obezitou. S tímto problémem se v Česku potýká 13 procent dětí ve věku od šesti do deseti let. Elektronický systém sledování zdravotního stavu, který  poskytuje elektronická zdravotní knížka, nabízí třeba sledování hladiny tělesného tuku a cukru a plánování prevencí v závislosti na aktuálním stavu organismu.

Tvrzení, že kvalitní gastronomie je "pro snoby", je podle Pohlreicha neopodstatněné. "Je to hloupost. Na normálním jídle není nic snobského. Měl by to být standard," uvedl. Dodal zároveň, že hodně záleží na tom, zda lidé chtějí do kvality potravin investovat. Podle lékaře Pavla Hronka je klíčem k překonání jarní únavy zejména aktivní život. "Člověk by se měl starat sám o sebe, když je zdravý. Neměl by však pouze spoléhat na lékaře, ale také se zapojit do léčebného procesu a lékaři aktivně vypomáhat," připomíná.

Pomoci pacientům ke zdraví by podle Hronka měl také moderní systém sledování zdravotního stavu, který nabízí elektronická zdravotní knížka.

"Pomáhá sledovat prevenci, termíny očkování a stará se také o pravidelnou zdravotní péči. V době nemoci pak poskytne dostatek informací, které mají pomoci smysluplné a cílené léčbě," vysvětlil.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.