Varovala, že zmrzlina k ochlazení nepomáhá. V horku doporučuje odbornice jíst celkově méně než v chladných měsících roku. Radí vyhnout se tučným a těžkým jídlům a dát přednost svěžím chladným pokrmům, jako jsou zeleninové saláty. Tělu prospívají obiloviny a naklíčené luštěniny, listová zelenina a ovoce.
Z masa je podle ní vhodné maso ochlazující, jako jsou játra, králík, korýši a mušle. Z mléčných výrobků čerstvý sýr tvarohového typu, jogurt a tofu, které se vyrábí ze sóji.
K pití je podle Slavíčkové v horkých dnech nejvhodnější slabý zelený čaj, čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy a čerstvé mléko. Komu způsobuje čerstvé mléko obtíže, měl by je nahradit kysanými a jogurtovými nápoji. V omezené míře je povoleno i pivo.
Naproti tomu podle Slavíčkové káva, černý čaj, cukr, kuřecí a hovězí maso nejsou ve vedrech vhodné. Zahřívají tělo, i když se požívají chladné.
Studená zmrzlina prý dokonce tělo oslabuje. Podle Slavíčkové je extrémní počasí také jakousi "preventivní prohlídkou" těla. Kdo je zcela zdráv, funguje v horku bez problémů. Pokud ale vyřadí někoho vysoké teploty z běžného života, může to být proto, že má skrytý zdravotní problém, varovala.
Známý propagátor abstinence Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny Bohnice varoval před ochlazováním organismu alkoholem. V horkých dnech a při práci v horkém prostředí se alkohol velmi rychle vstřebává a člověk se dříve opije.