Lidovky.cz

Čerstvé steaky a sýry. Zajeďte si do hospody na biofarmu

Jídlo

  10:25
Sytě zelené louky s panoramatem šumavského podhůří v pozadí vytvářejí až kýčovitou kulisu vojetické biofarmy. Asi nejznámější ekostatek v republice, k němuž patří restaurace U Štěpána, proslavil Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Ano, šéfe!

Biofarma Vojetice. foto: www.biofarmavojetice.cz

Hlavním tahákem jsou skvělé hovězí steaky z krav, které nechodily někde na druhém konci zeměkoule, ale pasou se ve zdejším údolí. Dobré jídlo z čerstvých produktů vaří i na jiných ekologických farmách. Třeba v jedné zapadlé vsi na Nymbursku nebo ve faremní hospůdce kousek od Zlína.

Šumavské steaky a zlínská Juré
Biofarma Vojetice (www.biofarmavojetice.cz) leží v malebném údolí pod městečkem Petrovice u Sušice. Je tady krásně, ale rušno. Sehnat místo v restauraci může být problém, ve všední dny se ale dá při troše štěstí uchytit venku na zahrádce. Ale pozor na pondělky, kdy je zavírací den.

Kromě steaků rozdělených podle kvality masa najdeme v nabídce i pečené jehněčí koleno a pstruhy ze šumavských sádek. Žebra a pupík, na kterých si pochutnával Pohlreich, dělají U Štěpána jen o víkendech. Porce jídla s přílohou stojí kolem 200 Kč. Ceny odpovídají kvalitě a zaručené čerstvosti. Kuchař neběhá do mrazáku a z útrob kuchyně se neozývá důvěrně známé pípání mikrovlnek. Navíc steak medium dostanete skutečně středně propečený.

Stylový podnik funguje také na rodinné farmě Juré (www.biofarmajure.cz) nedaleko Zlína. I tady vsadili na domácí kuchyni z čerstvých surovin vlastní produkce. Statek je zaměřený na chov dobytka, pěstování obilí a ovoce. V hospůdce si můžete dát výtečné jídlo s domácím chlebem a nakoupit místní výrobky. Otevřeno je o víkendech a o svátcích.

Biofarma Košík.

Pohádková Tuchom
V malebné roubence jak z pohádky se ukrývá hospůdka, jež je součástí biofarmy Košík (www.farmakosik.cz) ležící u městečka Rožďalovice severně od Nymburka. Farma patří Slovákům, kteří tu chovají ovce a pěstují zeleninu. V prodejně v Malém Košíku si můžete koupit sýry, jehněčí maso a klobásky. Chalupa s restaurací se nachází v blízké obci Tuchom. Ve stálé nabídce jsou výtečné domácí halušky za 80 korun, zelňačka a lívance. Na objednávku – stačí dát vědět den předem – vám udělají pečené jehněčí, rybu nebo nadívanou kachnu, během podzimní lovecké sezony i bažanta. Porce s přílohou stojí 220 Kč.

V létě mají otevřeno každý den, mimo víkendy je tu volněji, ale na sobotu a neděli si udělejte rezervaci aspoň dva týdny dopředu. Hospůdka se špatně hledá, stojí pod úrovní silnice na okraji obce a poznáte ji podle béžového slunečníku plzeňského Prazdroje.

Autoři:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.