Ačkoliv patří makkoli mezi rýžová vína, s běžnými víny z kvašených hroznů má tento světle šedý mok připomínající mléko jen málo společného. Nejstarší korejský alkoholický nápoj ze zkvašené rýže, mouky a vody se pil na venkově už v prvním století před naším letopočtem.
Díky nenáročné výrobě, nízkému obsahu alkoholu a příznivým účinkům na zažívání, na něj korejští zemědělci nedali dopustit. Vedle toho bylo makkoli používáno také jako součást tradičních rituálů k uctění rodinných předků.
V posledních letech se ale korejské rýžové víno z venkova stalo hitem městské mládeže v celé východní Asii. A to zejména mezi mladými Japonkami. Makkoli pijí dívky na večírcích, protože s 6 až 8 procenty alkoholu není tak silné jako ostatní rýžová vína.
S oblibou si ho dopřávají ale také doma, protože příznivě ovlivňuje jejich zažívání, obsahuje bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Výrazný obsah vitamínů B pomáhá také k celkové regeneraci organismu, zejména kůže a zraku.
"Mnoho dívek pije makkoli hlavně při dietách. Protože husté víno zasytí téměř jako lehký oběd. Je to dobré na udržení postavy," vysvětluje Yo-jun Yoon z velvyslanectví Jižní Koreje v Praze.
"Makkoli se stalo hitem hlavně mezi dívkami. Na trhu existuje široká škála různých ovocných příchutí a z vína lze připravit také mnoho osvěžujících koktejlů," doplňuje Yo-jun.
Korejská abeceda |
Korejci pijí alkohol poměrně často. Podobně jako Češi. Na hulákající skupinky mladíků ale v nočním Soulu nenarazíte. Lidé se zde opíjejí kultivovaně. S pozvednutým kalíškem makkoli proto vzkazujeme každému gastro-turistovi "Konbe!", tedy "Na zdraví!"
Z dřevěných mís do plastových lahvíTradičně se makkoli podává v dřevěném či kovovém džberu s velkou lžící, kterou se víno rozlévá do šálků. Považuje se za velmi nezdvořilé dolévat nápoj sám sobě, zato vy musíte být pozorní a neustále dolévat ostatním, pokud jsou jejich kalíšky prázdné. Odmítnutí dolití je často setká s nepochopením. Makkoli se dnes běžně prodává nejčastěji v neprůhledných plastových lahvích a při nákupu musíte počítat s tím, že víno má velmi omezenou dobu spotřeby a musí se uchovávat v chladu. Před rozléváním je nutné lahví pořádně zatřást, aby se všechny složky mohly pořádně promíchat. |