Lidovky.cz

Makkoli – korejské víno chudých se stalo hitem asijské mládeže

Asie

  12:08
PRAHA - Ještě nedávno znali toto rýžové víno pouze zemědělci na chudém korejském venkově. Nyní ale patří mezi nejpopulárnější nízkoalkoholické nápoje ve východní Asii. Za posledních deset let vzrostla jeho produkce desetinásobně a je oblíbený hlavně u mladých dívek, které dbají na zdravou životosprávu, ale chtějí si také užívat s přáteli.

Makkoli foto: Reprofoto

Ačkoliv patří makkoli mezi rýžová vína, s běžnými víny z kvašených hroznů má tento světle šedý mok připomínající mléko jen málo společného. Nejstarší korejský alkoholický nápoj ze zkvašené rýže, mouky a vody se pil na venkově už v prvním století před naším letopočtem.

Díky nenáročné výrobě, nízkému obsahu alkoholu a příznivým účinkům na zažívání, na něj korejští zemědělci nedali dopustit. Vedle toho bylo makkoli používáno také jako součást tradičních rituálů k uctění rodinných předků.

Makkoli

V posledních letech se ale korejské rýžové víno z venkova stalo hitem městské mládeže v celé východní Asii. A to zejména mezi mladými Japonkami. Makkoli pijí dívky na večírcích, protože s 6 až 8 procenty alkoholu není tak silné jako ostatní rýžová vína.

S oblibou si ho dopřávají ale také doma, protože příznivě ovlivňuje jejich zažívání, obsahuje bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Výrazný obsah vitamínů B pomáhá také k celkové regeneraci organismu, zejména kůže a zraku.

Makkoli"Mnoho dívek pije makkoli hlavně při dietách. Protože husté víno zasytí téměř jako lehký oběd. Je to dobré na udržení postavy," vysvětluje Yo-jun Yoon z velvyslanectví Jižní Koreje v Praze.

"Makkoli se stalo hitem hlavně mezi dívkami. Na trhu existuje široká škála různých ovocných příchutí a z vína lze připravit také mnoho osvěžujících koktejlů," doplňuje Yo-jun.

Korejská abeceda

Korejci pijí alkohol poměrně často. Podobně jako Češi. Na hulákající skupinky mladíků ale v nočním Soulu nenarazíte. Lidé se zde opíjejí kultivovaně. S pozvednutým kalíškem makkoli proto vzkazujeme každému gastro-turistovi "Konbe!", tedy "Na zdraví!"

Makkoli

Z dřevěných mís do plastových lahví

MakkoliTradičně se makkoli podává v dřevěném či kovovém džberu s velkou lžící, kterou se víno rozlévá do šálků. Považuje se za velmi nezdvořilé dolévat nápoj sám sobě, zato vy musíte být pozorní a neustále dolévat ostatním, pokud jsou jejich kalíšky prázdné. Odmítnutí dolití je často setká s nepochopením.

Makkoli se dnes běžně prodává nejčastěji v neprůhledných plastových lahvích a při nákupu musíte počítat s tím, že víno má velmi omezenou dobu spotřeby a musí se uchovávat v chladu. Před rozléváním je nutné lahví pořádně zatřást, aby se všechny složky mohly pořádně promíchat.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.