Lidovky.cz

OBRAZEM: Jak chutná červ? V zoo se podávaly hmyzí speciality

Jídlo

  15:57
PRAHA - Pikantní tyčinky se sušenými potemníky, světlý i tmavý chléb s hmyzem, lázeňské oplatky s moučnými červy, makovec se stejnou přísadou i osolené červíky čerstvě upražené na oleji na pánvi před očima strávníků, takové menu dnes nabízelo informační centrum pražské zoo.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz. foto: Vojtěch ŠeredaLidovky.cz

Ochutnávka ne zcela běžných pokrmů byla na programu Dne hmyzožravců, na němž zoo představila své obyvatele živící se hmyzem. Zájem o neobvyklé speciality měli dospělí, děti i zahraniční turisté.

ČTĚTE TAKÉ:

"Chutná to jako ančovičky," uznale hodnotil chuť opečené larvy jeden z mladých degustátorů. "Ba ne, spíš jako křupky, dost bez chuti," oponovala jeho společnice. S úsměvem a mastnými bradami odcházely i děti předškolního věku.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

"Já osobně mám nejradši kukly moučných červů, protože pěkně osolené chutnají jako mandličky," řekla Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně, která pokrmy připravila. Kromě moučných červů a cvrčků se ve zverimexech dají koupit i sarančata. "I některé druhy švábů, ale to už musí být opravdový 'fajnšmekr', aby si je objednal," míní.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

Borkovcová uspořádala také přednášku, kde se o pojídání hmyzu - entomofágii - lidé mohli dozvědět vše podstatné. Třeba to, že hmyz se dá jíst ve všech stadiích vývoje, tedy kukly, larvy i dospělci, a že se dá připravovat na slano i na sladko.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

Podle Borkovcové není pojídání hmyzu jen módní záležitostí pro hledače neobvyklých zážitků. Již 90 let stará česká kuchařka například uvádí recept na polévku z chroustů, jistě dobře známou Jírovi z Maršova a dalším aktérům známého kresleného vtipu Vladimíra Jiránka.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

"Někteří senioři vzpomínají na pochoutku svých prarodičů, kteří si nechávali uzrát na skříni sýr. Zralý prý byl až tehdy, když v něm lezli červi, a jedl se i s nimi," uvedla Borkovcová.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

Vědkyně potravinám připravovaným z hmyzu věští velkou budoucnost. Nejde ani tak o zmíněné pikantní pokrmy, hmyz je však ideálním materiálem pro přípravu takzvaných funkčních potravin. Ty lékaři doporučují pro předcházení nemocem a snižování rizika zdravotních problémů; jsou totiž obohaceny o látky zdraví prospěšné, nebo z nich jsou naopak nežádoucí složky odstraněny.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

"Hmyzí potrava se dá cíleně připravit v takovém složení, jaké potřebujeme pro léčení některých nemocí," potvrzuje Borkovcová. Hmyz určený ke konzumaci lze krmit třeba mrkví či potravou obsahující železo; potom i hmyzí tělíčka budou obsahovat více těchto látek. "Bude to obsahovat v biologické formě, která je pro organismus lépe přijatelná než uměle vyrobená," prohlásila.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

Zájem o hmyzí potraviny mají i odborníci na výživu sportovců. "Zaznamenali jsme zájem z fitcenter, kde dělají bílkovinné koncentráty. Hmyzí bílkoviny jsou opravdu kvalitní, srovnatelné s kuřecím i rybím masem," vysvětlila vědkyně.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

Kromě kvalitního obsahu ve prospěch hmyzu mluví i nízká cena. "Když si uděláme z ruky mističku a zaplníme ji hmyzem, bude v něm úplně všechno, co náš organismus na den potřebuje. To znamená všechny potřebné bílkoviny, sacharidy i tuky, a to kvalitní," tvrdí Borkovcová. Takové množství hmyzu zakoupené ve zverimexech přijde asi na dvacetikorunu.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

Uspokojení zájmu odborníků, pacientů a sportovců o potravu z hmyzu však podle Borkovcové zatím brání legislativa, Evropská unie totiž dosud nemá zákonem ošetřen odchov, zpracování a prodej hmyzu.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.