Lidovky.cz

Je libo klokaní varlata? Srbští kuchaři říkají ano!

Jídlo

  18:04
SRBSKO - Neobvyklé lahůdky připravovali kuchaři v odlehlé srbské horské vesnici Ozren. Při sedmém ročníku Světového šampionátu ve vaření varlat tam přichystali pochoutky z býčích, kančích, velbloudích, pštrosích, ale i klokaních žláz, napsala dnes agentura AP.

Světový šampionát ve vaření varlat v Srbsku foto: ČTK

"Na festivalu jde hlavně o zábavu, jídlo a také odvahu," uvedl Ljubomir Erovič, srbský šéfkuchař a specialista právě na přípravu varlat. O tom, jak správně upravit tuto pochoutku, vydal také kuchařku.

Světový šampionát ve vaření varlat v Srbsku

Pochoutky, které se připravují, jak Srbové prohlašují, "z bílých ledvin", jsou podle znalců bohaté na testosteron. Na Balkáně proto věří, že konzumací pokrmů z varlat muži posílí své libido.

Světový šampionát ve vaření varlat v Srbsku

"Býčí varlata jsou nejchutnější, guláš z nich je vynikající," míní Zoltan Levai, který vyhrál poslední ročník soutěže. Návštěvníci netradičního festivalu mohli ochutnat varlata také na pizzách, nebo připravená s bešamelovou omáčkou či s příchutí bylin.

Světový šampionát ve vaření varlat v Srbsku

Pochoutky mohli spláchnout pivem a vínem, případně se osvěžit koupelí v horském potoce nebo srbskou lidovou hudbou. Podávali se ovšem i tradiční pokrmy připravené z jehněčího nebo vepřového masa, podle pořadatelů prý "jako příloha".

Světový šampionát ve vaření varlat v Srbsku

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.