Lidovky.cz

Ochutnejte plněné olivy z Marche, připravit si je můžete i doma

Jídlo

  9:59
Listová zelenina, houby, divoce rostoucí bylinky, zejména fenykl, ryby a jehněčí. To jsou nejčastější suroviny používané v kuchyni východoitalského regionu Marche, neprávem opomíjeného hornatého kraje, z něhož zahraniční turisté znají hlavně přístavní město Ancona.

Smažené olivy plněné mletým masem.

Gurmán Jiří Myška, který v Marche pracoval několik let v oblasti gastronomie, nám představí největší místní specialitu - smažené olivy plněné mletým masem.

Olive all’Ascolana "Udělat si doma skvělé ascolánské olivy, jak se tato místní delikatesa nazývá, není složité, spíše to vyžaduje velkou dávku trpělivosti," říká Jiří Myška. "Největší problém jsou samotné olivy, protože ty správné obří plody odrůdy tenera ascolana se dost těžko shánějí. Nicméně dají se nahradit jinými zelenými olivami, nejlépe vypeckovanými, a hlavně co největšími."

"Nejdříve musíme připravit masovou náplň. Na olivovém oleji lehce osmahneme jemně nakrájenou středně velkou cibuli a mrkev. Přidáme vymačkaný stroužek česneku, 200 gramů mletého hovězího, stejné množství vepřového a slaniny. Opékáme, dokud maso nedostane světle hnědou barvu. Přihodíme nasekanou petrželku, zalijeme půl deci bílého vína a dusíme na mírném ohni za občasného míchání asi 30 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Po vychladnutí dáme směs do mixéru, přihodíme vejce, 50 gramů parmezánu a čajovou lžičku nastrouhaného muškátového oříšku. Lehce rozmixujeme, ale nesmí to být úplná kaše," vysvětluje Myška.

"Pro snadnější plnění můžeme olivy rozříznout. Poté je obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a jemné strouhance. Nakonec osmažíme dozlatova a sníme ještě teplé." 

Suroviny zkuste nakoupit na www.winemarket.cz. Tady si z Marche můžete objednat těstoviny sušené tradičním pomalým způsobem a k tomu skvělá DOC vína, třeba bílé verdicchio.

Autoři:
Témata: Marche, olivy, Ancona
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.