Lidovky.cz

Sladké speciality z Belgie: tradiční vafle zvládnete i doma

Jídlo

  11:54
Hranolky s majonézou a s cibulí si můžete dopřát – ano, v Belgii. V zemi, která považuje smažené bramborové hranolky za svůj vynález a kde jsou považovány téměř za národní jídlo, to jistě nepřekvapí.

K dalším typickým belgickým delikatesám patří třeba skvělé mušle, často servírované rovnou v hrnci, samozřejmě s hranolky, nebo jemná ardenská paštika. Nesmíme ovšem zapomenout ani na pestrou nabídku stovek různých druhů piv. Ale snad nejslavnějšími belgickými specialitami jsou celosvětově rozšířené sladkosti: křupavé vafle a plněné čokoládové bonbony neboli pralinky.

Domácí vafle

V Bruselu se vafle prodávají na každém rohu. Podle místních mají být posypané pouze cukrem – vafle zdobené šlehačkou, čokoládou nebo ovocem jsou pro turisty. Nejrozšířenějšími druhy vaflí jsou bruselské a lutyšské. Liší se těstem a hlavně tvarem.

Lutyšský je nepravidelný, bez pravých úhlů, zatímco bruselské vafle jsou obdélníkové. Recept na pravé belgické vafle není složitý, každý to doma zvládne. Bez vaflovače se ale neobejdete.

Vafle

Začneme tím, že v míse promícháme čtvrt kila hladké mouky, 50 gramů cukru, jeden vanilkový cukr a špetku soli. Následně rozpustíme 20g droždí ve 3 dcl teplého mléka, přilijeme do mísy a vypracujeme krémovité těsto.

Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut kynout. Poté rozehřejeme 40 g másla, chvilku počkáme, než vychladne, smícháme ho se dvěma žloutky a přidáme do těsta, které opět necháme ležet dalších 20 minut. Nakonec přimícháme sníh ušlehaný ze 2 bílků.

Pak už jenom zahřejeme vaflovač, vymažeme ho tukem, do každé vaflové formy nalijeme po naběračce těsta a pečeme na nejvyšším stupni dozlatova.

Zámecké pralinky

Skvělé mušle s pravými belgickými hranolky servírují ve stylové francouzsko-belgické restauraci Auberge de Provence v Tuchoměřicích poblíž Prahy (www.tuchomerice. cz). Slušný výběr trapistických piv, což jsou belgické speciály vařené v klášterních pivovarech mnichy, koupíte na e-shopu www.proost.cz.
Pokud preferujete belgické pralinky, navštivte obchody belgického "čokoládového" řetězce Leonidas.

U nás najdete prodejny Leonidas (www.pralinky.cz) v Praze, Brně, Českých Budějovicích a v Písku. A na závěr ještě jeden tip na ty nejlepší belgické bonbony. Každý první víkend v měsíci můžete navštívit zámek Radíč u Sedlčan (www.ch-radic.cz). Ve zdejší provizorní kavárně prodávají domácí, ručně dělané belgické pralinky. Jeden kousek stojí 25 korun, ale stojí za to.

Autoři:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.