Lidovky.cz

Svatováclavskou vinici na Pražském hradě čeká první sklizeň

Jídlo

  14:55
Již jen dva týdny dělí Svatováclavskou vinici na Pražském hradě od sklizně takzvané panenské úrody, z níž vznikne první víno v její novodobé historii. Stejně jako na počátku 19. století před stavbou Richterovy vily, při níž původní svatováclavský vinohrad vzal zasvé, se zde nyní opět pěstuje ryzlink rýnský; přibyla nová odrůda rulandské modré.

Víno - ilustrační foto. foto: Lidové noviny

Údajně nejstarší česká vinice, na níž podle pověsti pracoval i sám svatý Václav, byla obnovena v roce 2008; tehdy jí požehnal kardinál Miloslav Vlk.

Na 7000 metrech čtverečních vinice roste 2600 hlav. "Teoreticky by to někdy za tři roky, až bude v plné kondici, mělo dát asi 2600 lahví vína," řekl ředitel restaurantu Villa Richter Karel Šimůnek. Očekává, že z premiérové sklizně může vzniknout asi poloviční množství lahví.

Svatováclavská vinice na Pražském hradě.

Raritní víno ročníku 2010 si však znalci budou v Richterově vile moci vychutnat i zakoupit nejdříve za rok; víno se nejprve musí vylisovat a uzrát. "Zde na vile k tomu, abychom víno zpracovali, nemáme prostory ani technologie," konstatoval Šimůnek. O produkci z jediné vinice z Prahy 1, která má registraci ministerstva zemědělství, se podle něj proto postará některý z renomovaných vinařů z Mělnicka.

Dnešním dnem na vinici skončilo Svatováclavské vinobraní. Oslavy vína se zde konaly každý zářijový víkend, organizátoři pravidelně zaznamenávali účast tisícovky až 1500 návštěvníků. Lidé zde mohli ochutnat produkci českých i moravských vinařů, k tomu jim vyhrávala hudba a konal se i doprovodný program.

Podle plánů pořadatelů měl dnes vinobraní uzavřít průvod historické družiny svatého Václava. Kvůli nepřízni počasí však organizátoři průvod na program zařadili už minulou sobotu. V dnešním sychravém odpoledni si v nepříjemném dešti udělalo vycházku do nevelké vinice s nádherným výhledem na Prahu jen pár stovek domácích návštěvníků a zahraničních turistů.

Lidé skryti pod obrovskými slunečníky se zahřívali svařeným vínem nebo horkou kulajdou v chlebu; mokré lavičky pod pergolou vinného baru však zely prázdnotou.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.