Lidovky.cz

5 nej receptů, které můžeme udělat s cibulí

Jídlo

  12:04
Cibuli používáme jako základ pro většinu jídel. Takový guláš si bez ní ani nedovedeme představit. Cibule je však výborná i plněná, nakrájená do salátů a opečená jako příloha k masu. Přinášíme vám několik tipů, jak si ji během podzimních dnů připravit.

Pravá cibulačka:
zahřeje vás během chladných podzimních dnů, navíc příprava není nijak složitá a zabere pár minut.Jak na ni? Oloupejte 3 velké cibule, pokrájejte na tenká kolečka a smažte na másle asi 10 - 15 minut. Mezitím si přichystejte asi 1 litr hovězího vývaru. Až cibule chytne zlatohnědý nádech, poprašte ji moukou, zamíchejte a ještě minutu smažte. Poté přilijte vývar, osolte, opepřete, přihoďte bobkový list a zamíchejte. Polévku vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Zatímco se vývar vaří, připravte si bagetu - nakrájejte ji na plátky, posypte sýrem typu ementál a krátce zapečte v troubě. Před podáváním bagetu položte na polévku.  

Smažené cibulové kroužky:
jsou výborné jako příloha, ale vychutnáte si je i samostatně. Nakrájejte 3 cibule na plátky, rozdělte je na kroužky a dejte do mísy s mlékem. Nechte asi 20 minut namočené. Smíchejte asi 150 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, lžičku kypřícího prášku, lžičku jemného krupicového cukru, lžičku soli a půl lžičky sladké mleté papriky. K tomu přidejte trochu světlého piva (asi třetinku) a prošlehejte. Do těstíčka namáčejte cibulové kroužky a smažte je na oleji dozlatova. Před podáváním ještě osolte.

Salát s čerstvou nebo karamelizovanou cibulí:
čerstvá cibule je šťavnatá. Oceníte ji i v salátu. Nakrájejte ji na tenké plátky, dochuťe solí, pepřem a červeným vinným octem.

Cibuli můžete nechat i zkaramelizovat. Na másle opékejte 2 cibule nakrájené na plátky asi 10 minut. Přidejte k nim dvě lžíce třtinového cukru a 2 lžíce červeného vinného octa. Za stáleho míchání čekejte, až šťáva zkaramelizuje. Cibuli vyjměte a na pánvi opečtě 2 svazky přepůleného zeleného chřestu. Mezitím si nakrájejte čerstvý baby špenát a červenou papriku. Zeleninu smíchejte, zakápněte lžící olivového oleje a navrch dejte cibulku. Můžete nakrájet i sýr feta.

Čtěte také:

Plněná cibule podle Zdeňka Pohlreicha:
v kastrolu smíchejte 0,75 g kachního sádla, 1 vyloupaný česnek, bobkový list, tymián, zelenou petržel, pár kuliček černého pepře, 4 velké cibule, zlehka osolte a opepřete, zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Jakmile cibule změkne, vylovte ji, odřízněte vršek a opatrně vydlabte dužinu.

Na olivovém oleji orestujte 200 g kuřecích jater, odložte je stranou a na pánvi osmažte 100 g hub (lišky, žampiony) doměkka, přidejte 100 g vařených fazolí, 50 g pistácií, dužinu z cibule, lžíci másla, tymián a 1 litr kuřecího vývaru. Vařte, dokud omáčka nezhoustne, vsypte pokrájená játra, dochuťte solí a pepřem a směsí naplňte cibule. Krátce zapečte v troubě.

Mrkev, kousek řapíkatého celeru, 1 nakrájenou cibuli, 3 stroužky česneku a 2 větvičky rozmarýnu orestujte, přidejte hrst namočených bílých fazolí, zalijte vodou a uvařte doměkka. Omáčku rozmixujte a přeceďte, zašlehejte do ní máslo a podle potřeby rozřeďte kuřecím vývarem. Vyšlehejte do pěny. Do hlubokého talíře naservírujte cibulovou marmeládu, navrch položte plněnou cibuli, přelijte šťávou a dokola nalijte fazolovou omáčku.

Cibule grilovaná:
další výborná příloha. Cibule oloupejte, rozkrojte napůl a dochuťe solí, pepřem (můžeme použít i grilovací koření). Poté půlky zabalte s trochou másla do alobalu. Grilujte asi 20 - 25 minut.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.