Lidovky.cz

Dejte kaprovi ještě šanci. Připravte ho na zcela jiný způsob

Jídlo

  12:25
Kapr na másle, načerno nebo osmažený v trojobalu, to jsou klasické úpravy této tradiční ryby českého vánočního stolu. Ale receptů existuje spousta a každý si může zkusit něco neobvyklého. Třeba dušeného kapra se šalvějí a rozmarýnem nebo pečeného v sýrovém těstě. My si ukážeme výbornou severoamerickou variantu, kde nechybí víno ani italský parmazán.
Kapr (ilustrační foto)

Kapr (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Mnohým ovšem kapr nevoní a o štědrovečerní hostině dávají přednost řízku, lososu nebo krevetám. Přicházejí tím však o ledacos: kapří maso je mimořádně zdravé, lehce stravitelné, s minimem tuků a navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Čtěte také:

Hlavním důvodem, proč dát kaprovi ještě jednu šanci, je překvapivá

Jak naporcovat kapra

Máme připravenou celou rybu
Příprava ryby (1).

Nařízneme tělo podél hlavy z obou stran, pak rybu nařízneme podél celé páteře. Otočíme a stejný řez provedeme z druhé strany.

Příprava ryby (2).

Oddělíme hlavu a podél kostí odkrojíme celý filet. Zbylou část ryby otočíme a odkrojíme druhý filet. Z obou filetů odkrojíme ploutve.
Příprava ryby (3).

Všechny odříznuté části odložíme na později. Filet otočíme masem nahoru. U ocasní části nařízneme maso a nožem zajedeme mezi kůži a maso.
Příprava ryby (4).

Kůži prsty napneme a rovným tahem ji odřízneme.
Příprava ryby (5).

To uděláme i u druhého filetu. Máme připravené čisté maso na další zpracování.

Příprava ryby (6).

úprava se sýrovou omáčkou a bílým vínem. Pochází od kuchaře Zbyňka Huška. "Tenhle recept jsem poznal během svého pobytu v Americe, kde sice používají okouna, ale mně se výborně osvědčil i v kombinaci s kaprem nebo amurem."

Půl kila rybích filet osolíme, potřeme olivovým olejem, vložíme do pekáče, lehce pokropíme bílým vínem a na chvíli dáme stranou. Pak osmahneme nakrájenou papriku s cibulí, přihodíme nasekanou petrželku, dochutíme pepřem a solí a na mírném ohni ve stejné pánvi rozehřejeme asi 20 dkg nastrouhaného čedaru nebo eidamu. "Klidně můžeme promixovat více druhů sýrů dohromady," upozorňuje Hušek. Nakonec ještě přidáme zakysanou smetanu, zhruba 150 ml vína a mícháme, až vznikne konzistentní tekutá omáčka.

Obsah pánve vlijeme do pekáčku s kaprem - filety musí být ponořené -a dáme asi na půl hodiny do trouby předehřáté na 160 °C. "Na závěr rybu ještě posypeme parmazánem, a pečeme asi čtyři minuty dozlatova," dodává kuchař. Servírujeme s brambory nebo s chlebem a nesmí chybět bílé víno.

Co nabízejí sladkovodní fast foody
Zajímavé recepty na zpracování kapra s názornými fotografiemi najdete na webu www.cz-ryby.cz. Další informace včetně kontaktu na pražské sádky v Lahovicích (naproti dostihovému závodišti v Chuchli), kde celoročně seženete čerstvé ryby, objevíte na stránkách www.trebonskykapr.cz.

Ostatně jihočeská Třeboň je rájem sladkovodních ryb. K vyhlášeným podnikům patří restaurace Šupina a Šupinka (www.supina.cz). Ale snad každý zdejší podnik nabízí svoje rybí speciality. Skvělé kapří hranolky servírují třeba u Bílého jednorožce (www.bilyjednorožec.eu), kousek za Svineckou branou. Malebná restaurace s výbornou kuchyní je v penzionu U Míšků (www.misek.cz).

Zcela v souladu s moderními trendy vznikají dokonce sladkovodní fast foody. V Plzni (V Šipce 10) se loni otevřel rybí gril U Rybaříka (www.urybarika.cz). Skvělé kapry, candáty, pstruhy, rybí guláše anebo polévku halázslé připravují z čerstvých surovin z Klatovského rybářství. Najíst se i nakoupit chlazené rybí filety můžete také v bistru Rybenka (www.rybenka.cz) v brněnské obchodní pasáži Sfinx.

Autoři:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.