Lidovky.cz

Startuje festival dobrého jídla. Gurmány proveze po Praze Mňam bus

Jídlo

  9:00
PRAHA - Začíná kulinářský festival Grand Restaurant Festival. Pro milovníky dobrého jídla si navíc organizátoři připravili překvapení - poznávací výlet speciálním autobusem po pražských luxusních restaurací. Takzvaný Mňam Bus zájemce doveze do třech podniků, kde ochutnají šest jídel a osobně se setkají s šéfkuchaři. Na konci výletu dostane každý z gurmánů dárek.
Sushi - ilustrační foto.

Sushi - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Festival se koná již podruhé. Letošní novinkou je ale Mňam Bus. "Přiznávám, že blbější název jsme vymyslet nemohli. Ale řídili jsme se heslem Jana Wericha "to je blbý, to se bude líbit"," říká s úsměvem Pavel Maurer, zakladatel přehlídky a vydavatel gastronomického průvodce Grand Restaurant

"Každou sobotu chceme naložit do mikrobusu skupinu přibližně 30 lidí. Během tří hodin navštíví tři zajímavé restaurace, kde dostanou dvě hlavní jídla, ochutnají pivo a víno a budou mít možnost se poznat s šéfkuchaři, kteří jim připravené pokrmy osobně naservírují," vysvětlil.

On-line rozhovor

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant.

Na dobré jídlo a hodnocení restaurací se ptejte Pavla Maurera. Odpoví 21. ledna ve 13:00 hodin. Své otázky můžete pokládat ZDE


Inspiraci pro tuto festivalovou novinku nazvanou Mňam Bus, jíž Maurer připodobnil ke gastronomické Tour de France, poskytl příklad Londýna, kde podobný rozvoz po vyhlášených podnicích patří k velmi oblíbeným atrakcím.

Nikdo se prý ale nemusí bát, že by takové množství jídla nemohl v tak krátkém čase spořádat, aniž by nadmíru zatížil žaludek. "Podniky budou nabízet degustační porce, aby si jedlíci mohli co nejvíce pochutnat," ujistil Maurer. K lepšímu trávení navíc poslouží i cílený výběr nápojů.

Čtěte také:


Gastronomičtí "cestovatelé" po zaplacení 1990 korun mohou vyzkoušet pochoutky, které pro ně připraví šéfkuchaři podniků jako je Bellevue, SaSaZu, Hergetova cihelna, restaurace v hotelu Alcron nebo Francouzská restaurace v Obecním domě. Zájem o tento gastronomický výlet je podle Maurera značný, přičemž jeden z pěti nabízených sobotních termínů je už vyprodaný.

Dvojnásobný vítěz Maurerova ankety Grand restaurant La Degustation Boheme Bourgeoise například nabídne třeboňského kapra s citronovou omáčkou a dušenými bramborami. "Kuchaři se většinou bojí používat kapra, protože má hodně kostí. My použijeme především jeho bok, kde skoro žádné nejsou," uvedl šéfkuchař Martin Štangl.

Jako druhý chod připraví hovězí loupanou plec se smetanovou omáčkou, čerstvým koprem a dušenými bramborami. "Je to vlajková loď naší restaurace. Vaříme toto jídlo podle receptu Marie Svobodové z roku 1894 a je to jiná koprovka, než na kterou jsou lidé možná zvyklí," dodal.

La Degustation Boheme Bourgeoise - smetanová omáčka s koprem a bramborem

Grand Restaurant Festival se uskuteční od 15. ledna do
15. února. Zájemcům o gastronomii nabídne možnost ochutnat luxusní pokrmy ve špičkových restauracích za přitažlivé ceny od 200 do 600 Kč, přičemž nejdražší menu je tříchodové. Zatímco loni se konal pouze v Praze, letos se rozšíří do 22 vybraných podniků v Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Liberci, Karlových Varech a Nepomuku. V hlavním městě se přihlásilo 20 restaurací. Podniky nabídnou mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky, regionální specialitu nebo celé degustační menu.

Zájemci se musí zaregistrovat na webu www.grandrestaurantfestival.cz., kde si vyberou čas, cenu, druh ochutnávky a s kódem přijdou do restaurace. Partnerem projektu je agentura CzechTourism s projektem Ochutnejte ČR. Festival loni přilákal více než 7000 hostů, přičemž největší pozornosti návštěvníků se těšila Francouzská restaurace v pražském Obecním domě.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.