Lidovky.cz

Žádný relikt komunistické minulosti. Letos se bude zavařovat

Jídlo

  9:00
Jsou to jenom odhady, často založené na průzkumech trhu ze zahraničí – zejména ze Spojených států. Přesto lze vysledovat, co se na gastronomické scéně bude v roce 2011 dít i u nás.

Návrat kompotů. Letos se bude zavařovat. foto: Shutterstock

Kvalitní jídla
Nejen díky Zdeňku Pohlreichovi a pořadu Ano, šéfe! se začali lidé víc zajímat o to, co se jim v restauracích servíruje. Nikdo už nechce číst jídelní lístek, který nebyl od spuštění provozu obměněn, na němž nabídka sezonních jídel neexistuje a největší invencí kuchaře je zapéct kuřecí plátek s nivou. Gastronomická mapa Česka byla až na Prahu a několik větších měst zatím dost chudá. Každému asi zaskočí při vzpomínce na to, co se podává ve stále tak oblíbených pizzeriích, které s modrými nebo oranžovými štíty straší u známých turistických tras či na českých horách. Už vloni ovšem začal fungovat server Scuk.cz, na který proudí z celé republiky recenze na všechny možné gastronomické provozovny – od špičkových hotelových kuchyní až po zapadlá bistra. Takže lze říct, že zatímco dřív se ten, kdo svoje zákazníky odbýval nekvalitním jídlem, docela dobře schoval, v době internetu a společenských sítí pro něj může být i jedna špatná recenze likvidační. Tento trend – dalo by se říci internetové informovanosti – bude letos pokračovat.

Kurz pečení tradičních hlučínských koláčů se konal v Hlučíně na Opavsku. Koláče se nejčastěji plní tvarohem, mákem a povidly. Na snímku je koláč s jablečnou náplní.

Kurzy a semináře
Mezi lidmi, kteří ani zdaleka nejsou od kuchařského nebo restauratérského fochu, bude také přibývat těch, kteří se o jídlo zajímají a vzdělávají se na různých kurzech a poloodborných seminářích. Takový zákazník potom nešťastnému personálu v restauraci nejen vrátí špatné jídlo, ale hlavně bude své rozhodnutí schopen vyargumentovat, či dokonce navrhnout, co by se mělo zlepšit.

Na pražském Kubánském náměstí byl dnes 22.5.2010 zahájen provoz Farmářského tržiště Kubáň. Na dalším pražském tržišti, které je v provozu třikrát týdně, tak mohou čeští zemědělci přímo prodávat své produkty

Farmářské trhy
Zatímco před rokem v České republice fungoval na pravidelné bázi snad jen jediný pořádný farmářský trh, loni jich – i díky předvolební kampani – citelně přibylo. Lidé se spíš než o bio začínají zajímat o to, odkud produkt pochází a jak daleko k nim musel putovat.

Podniky s příběhem
Čím dál víc "poletí" také potraviny nebo podniky, které mají vlastní příběh, bistra, kde obsluhuje majitel, a malé rodinné hospůdky, v nichž se dbá na to, aby se tu zákazník cítil jako doma. V letošním roce bude přibývat těch, kteří budou chtít mít "svého" zelináře, "svého" prodejce vajíček a pro mléko si budou chodit s lahví do jednoho z množících se automatů.

Nabídka sýrů v italské prodejně Aromi La Bottega

Italské speciality
Přibude také specializovaných obchodů s italskými potravinami nebo vínem a snad se dočkáme toho, že jejich cena díky vyšší konkurenci nebude tak vysoká. Už na konci roku se ohlásil i návrat malých kaváren, zatím se mluvilo hlavně o Brně, ale snad se přidají i další města.

Jahodová zavařenina.

Zavařování
Jako trend číslo jedna pro letošní rok vyhodnotil televizní kanál Food Channel zavařování. Stejně jako se vrací do módy pletení a šití, pro mladší ročníky už nemá nakládání okurek nebo zavařování kompotů a okopávání vlastní zahrádky pachuť dob nedávno minulých. Naopak: na balkonech se vysazují bylinky a prodávají se designové nádoby pro pěstování brambor. U vlastních výrobků lze také dle chuti nebo zdravotního stavu kontrolovat množství přidané soli či cukru. Leckdo se totiž snaží, aby byl aspoň do nějaké míry v zásobování základními potravinami nezávislý. I když taková životní filozofie nejde aplikovat v paneláku, ve Spojených státech se v některých městech zakládají malá družstva a obyvatelé osazují plodinami prázdná místa mezi bytovkami. I přesto, že zde často platí zákaz chovu mnoha živočichů (včetně včel v NewYorku), rozmohlo se mezi studenty hnutí za chov "ilegálních kuřat" a za domky rostou malé kurníky. Návrat vlastní produkce vbrzku čeká i nás. 

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.