Lidovky.cz

Češi Cider znají, teprve se ho ale učí pít, říká výrobce jablečného moku

Jídlo

  9:00
Češi se prý teprve pozvolna učí pít a oceňovat cider. Spotřeba tohoto kvašeného jablečného moštu s nízkým obsahem alkoholu už ale začíná pomalu stoupat.
Jablečný cider - ilustrační foto

Jablečný cider - ilustrační foto foto: Shutterstock

Podle Václava Berana ze znojemské firmy Mad Apple, která je prvním českým výrobcem cideru, se loni prodalo přes 40 tisíc litrů Cideru. Ten je populární především v západní Evropě - v Británii, Irsku, Švédsku, Francii nebo Španělsku; v tuzemsku tento nápoj dosud příliš známý nebyl.

Češi nicméně mohli ve specializovaných prodejnách a restauracích zakoupit cider z dovozu, třeba od britských firem Strongbow, irských Bulmers a Magners nebo švédské Kopparberg.

Podle Berana stojí za vyšším zájmem Čechů o cider právě fakt, že hodně navštěvují ty země, kde je cider oblíbený. "V Británii se například cideru ročně vyprodukuje 600 milionů litrů," dodal Beran.

Jeho firma se prý při výrobě cideru v závodu ve Znojmě drží anglického výrobního procesu. Jablka nicméně pocházejí ze sadů v Polabí a nápoj kvasí ve Znojmě.

"Nejlépe se cider prodává v restauracích v Praze, velký zájem je třeba i v Kutné Hoře," dodal Beran. Podle něj si český cider postupně oblíbili i cizinci žijící v Česku.

Firma Mad Apple vznikla v roce 2007. Loni na podzim získal její cider bronzovou medaili v mezinárodní soutěži International Cider Challenge 2010 ve Velké Británii.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.