Lidovky.cz

Předsevzetí po Vánocích: zhubnout! Přinášíme recepty na lehká jídla

Jídlo

  12:05
Budu jíst zdravě a zkusím zhubnout. To patří mezi oblíbená novoroční předsevzetí, která obvykle už touhle dobou začínají dostávat povážlivé trhliny. Jak vytrvat co nejdéle? Kombinovat skvělé, neotřelé chutě a zdravé suroviny. Zkuste třeba skvělé rizoto z jihoamerické plodiny quinoa, limetkové kuře naložené v marinádě ze semínek koriandru a třtinového cukru muscovado anebo si objednejte zdravé krabičky.

Po svátcích si uvařte něco zdravého.

Seznamte se s quinoou
Po houbovém rizotu s tymiánem určitě neztloustnete a ještě si pochutnáte. Na jeho přípravu jsou kromě rýže arborio potřeba zrnka bolivijské quinoy, česky merlíku. Půlkilové balení kolem 55 korun se dá snadno koupit v obchodech zdravé výživy.

Nejdříve si uvaříme litr zeleninového vývaru. Poté osmahneme 350 g nakrájených žampionů, přisypeme deset deka merlíku, vlijeme naběračku bujonu a mícháme tak dlouho, až se tekutina vsákne. Nato vhodíme 180 g rýže a postup opakujeme. Vývar doléváme, dokud se nespotřebuje a suroviny nezměknou. Na závěr přimícháme lístky tymiánu. Před podáváním nastrouháme na rizoto parmazán a zasypeme rukolou.

Sladká není jen "čína"
Příznivci pikantních pokrmů mohou vyzkoušet mexické limetkové kuře. Vynikající chuť mu dodávají semínka koriandru spolu s cukrem muscovado. Seženete je opět v bioprodejnách nebo na e-shopu www.bione-bio.cz.

Začneme s jednoduchou marinádou: promísíme dvě lžíce olivového oleje se lžičkou rozdrceného koriandru, nastrouhanou limetkovou kůrou, půllžičkou papriky a třtinového cukru. Pak vložíme do pekáče dvě kuřecí prsíčka, potřeme je marinádou, pokapeme limetkovou šťávou a necháme hodinu uležet. Nakonec maso osolíme, dáme na ně plátky limetky, obložíme nevyloupanými stroužky česneku s chilli paprikou a necháme asi 35 minut péct v troubě předehřáté na 180 stupňů. Servírujeme se salátem.

Pražská Lehká hlava a olomoucké zdravé krabičky
Pokud jste z Prahy a neradi stojíte u plotny, navštivte vegetariánskou restauraci Lehká hlava (www.lehkahlava.cz) v uličce Boršov na Starém Městě. Můžete tu ochutnat třeba grilované zeleninové špízy, žízeň zahnat supercloumákem z čerstvých jablek, mrkve a zázvoru a vše zakončit sladkou tečkou v podobě ovocného koláče s vanilkovým přelivem a jahodami.

Jestli preferujete stolování u rodinného krbu a bydlíte na Olomoucku, můžete si na webu www.zdrave-krabicky.cz objednat dovoz zdravé výživy až do domu. Celodenní menu stojí dvě stovky a má tu výhodu, že se neomezuje pouze na vegetariány.

Autoři:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.