Lidovky.cz

Jak vypadají a chutnají evropské speciality? Dozvíte se v muzeu

Jídlo

  10:47
Jaké jsou typické potraviny evropských zemí? A jaké pro nás pro Čechy? Odpověď najdete v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné, kde se koná výstava nazvaná Chuť Evropy neboli Taste of Europe. Návštěvníci se také dozví, jak se jídlo v různých zemích připravuje a jaké mají Evropané zvyklosti. Výstava potrvá až do konce července. Od jara ji obohatí i farmářské trhy.

Výstava Chuť Evropy (Taste of Europe) v Národním zemědělském muzeu v Praze foto: ČTK

Chuť devíti evropských zemí
"Výstava bude zahájena ve všech participujících muzeích ve Švédsku, Dánsku, Estonsku, Finsku, Maďarsku, Portugalsku, Skotsku a Slovinsku současně," řekl ředitel NZM Zdeněk Novák. Návštěvníci se podle něj mohou těšit na tematickou prezentaci produktů typických pro tu kterou zemi.

"Jedna část je společná pro všech devět zemí, druhá se specializuje na to typické, domácí," řekl kurátor výstavy Roman Bortel. A tak Švédsko zastupuje mléko, Česko pochopitelně pivo, Dánsko vepřové maso, Estonsko brambory, Finsko chléb, Maďarsko obilí, Portugalsko olivový olej, Skotsko ryby a Slovinsko med.

Výstava Chuť Evropy (Taste of Europe) v Národním zemědělském muzeu v Praze

Jak se vyrábí české pivo?
V expozici to dokumentuje domácí zemědělské nářadí a náčiní, ukázky výrobků, ale i část chmelnice a podrobné informace o tom, jaká cesta čeká jeho šištice, než se promění v pěnivý mok.

Přípravy projektu začaly už v roce 2005 ve švédském Arbetets Museum (Muzeum práce) sídlícím v Norrköpingu. Součástí výstavy budou doprovodné programy o stravovacích zvyklostech, rozdílech i shodách v Evropě i v jednotlivých zemích v kontextu historie, změn klimatu a životního prostředí. Jejich snahou je podnítit diskusi o jídle, kulturním dědictví, životním prostředí, výrobě a každodenní spotřebě, zejména mezi mladými Evropany. Cílem mezinárodního projektu je vytvořit hodnotovou základnu na každé partnerské straně i společně, která by mohla být užitečná pro současný i budoucí výzkum. Druhým cílem bylo získat více vědomostí o způsobech výroby a zpracovávání evropských potravin a jejich konzumace v současnosti a v historii, při současném zapojení výzkumníků, státních, neziskových a ekologických organizací i veřejnosti.

"Třetím, neméně důležitým cílem projektu a především výstavy, je společné přání pořadatelů podnítit diskusi odborníků i veřejnosti o důležitých globálních otázkách produkce a konzumace potravin v Evropě," uvedl Bortel a dodal, že projekt podpořila Evropská unie.

Výstavu obohatí farmářské trhy a zabijačka
Podle Nováka se většina chystaných výstav bude vztahovat k letošnímu 120. výročí založení muzea. A to včetně jeho mimopražských expozic na zámcích Kačina a Ohrada, v Muzeu zemědělské techniky v Čáslavi, které spravuje vůbec největší sbírku historických traktorů, a ve Valticích. Ta nabízí prohlídku expozice vinařství, zahradnictví a životního prostředí.

Výstavu Chuť Evropy mají obohatit od jara do podzimu farmářské trhy, v březnu "zabijačková" akce Letenské prase a v červnu tradiční muzejní noc.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.