Lidovky.cz

Plzeňáci si prý k obědu dávají větší porce a častěji se přejídají

Jídlo

  16:00
PLZEŇ - Největší porce ze všech českých regionů si poroučí k jídlu obyvatelé Plzeňského kraje. Dávají si polévku, hlavní syté jídlo a moučník. Takto extrémně k jídlu přistupuje téměř každý pátý muž a více než desetina žen v regionu.

Český guláš. foto: Shutterstock

"V Plzeňském kraji je nejvíce otesánků, 11 procent žen a 18 procent mužů, zatímco celorepublikový průměr je osm procent. Plzeňanům sekundují pouze Jihočeši, milovníků velkých porcí je tam přesto o něco méně. Jinde v zemi jsme tak vysokou náchylnost k přejídání nezaznamenali," řekla Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred vydávající stravenky Ticket Restaurant.

Internetového průzkumu se zúčastnilo přes 10 tisíc respondentů, z toho v Plzeňském kraji 703 lidí. Navazuje na mezinárodní stravovací průzkum FOOD, zadaný Evropskou komisí k propagaci zdravého stravování. Lidé se v odpovědích přiřadili ke stravovacímu typu podle svých návyků. Výsledky odpovídaly také hmotnosti lidí.

Plzeňáci na jídle nešetří a dopřávají si
V regionu také lidé na jídle nešetří a těch, kteří se snaží jíst zdravě, je výrazně méně. "V Plzeňském kraji do této kategorie spadá třetina respondentů, což je o poznání méně, než ve zbytku země," uvedla Pedret. Více zdravých strávníků je mezi ženami.

Pivo (ilustrační foto)

Výrazně méně než v jiných regionech je na Plzeňsku lidí, kteří na jídle šetří, a při výběru z jídelníčku u nich rozhoduje cena. Naopak milovníků dobrého jídla a pití je mírně více, než je republikový průměr. Západočeši se na jídle nechtějí šidit, dodala Pedret. Připustila, že je to dané možná vyšší konzumací piva v pivním regionu a tím, že kraj je také objemem HDP i výdělků na třetím místě mezi českými regiony.

Data z ankety poslouží jako podklad pro projekt propagace zdravého stravování v restauracích. "Zajímalo nás, jaké stravovací priority mají lidé v regionech a jak silná může být poptávka po zdravém typu stravování, který se snažíme šířit, uvedla ředitelka. Podle projektu FOOD trpí obezitou 130 milionů Evropanů. ČR patří k těm evropským zemím, kde je největší výskyt nadváhy a obezity. Každý druhý člověk v ČR váží více než by měl.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.