Lidovky.cz

Morkové řezy. Zkuste, jak nejlépe chutná Praha

Jídlo

  14:00
PRAHA - Recept na morkové řezy zvítězil v první části soutěže Jak chutná Praha, kterou letos v lednu vyhlásila Pražská informační služba (PIS) ve spolupráci s Asociací českých cestovních kanceláří a agentur a Pražským kulinářským institutem.

Recept na morkové řezy nejvíce zaujal odbornou porotu v soutěži Jak chutná Praha. foto: www.jakchutnapraha.cz

Dvacet nejlepších receptů zaslaných Pražany dnes v zámeckém areálu Ctěnice vyhodnotila odborná porota. Dalšího výherce vybere veřejnost prostřednictvím hlasování na stránkách www.jakchutnapraha.cz. Konečné výsledky budou vyhlášeny 9. června.

Morkové řezy

Ingredience: 6 ks žemlí, 140 g morku, 140 g mandlí, 140 g cukru, 1 špetka skořice, 4 ks žloutků, 400 ml smetany, 1 špetka citronové kůry, 2 lžíce polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 50 ml třešnovice

Postup: Kosti s morkem pečeme na 80°C 30 minut. Pomocí nože morek vyjmi z kostí a ulož do lednice. Při použití kostí k servírování je několikrát vyvař ve slané a octové vodě, následně očisti kartáčkem. Vychladlý morek rozmixuj s mandlemi, cukrem a třešňovicí do zesvětlení. Žemli nakrájej na kostičky, pokap rozpuštěným máslem a popraš polohrubou moukou. Peč na 170°C do zlatova. Namáčej ve směsi smetany, citronové kůry a moučkového cukru, po částečném nasátí plň do ¼ kostí, přidej morek, žemli a opakuj do naplnění. Zapeč na 180°C dokud morek nezezlátne.

Zdroj: www.jakchutnapraha.cz

Recepty ze všech ročních období
"Snažili jsme se, aby se tam odrazila staropražská kuchyně a aby tam byly recepty ze všech ročních období," řekl za pořadatele Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Uvedl, že se hodnotilo zhruba 150 receptů. Některé z nich však porota vyřadila, nezdály se jí dostatečně důvěryhodné.

Cílem soutěže je podle pořadatelů přispět k obrození gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha těšila v minulosti. Zároveň očekávají, že kulinářské recepty Pražanů se stanou zajímavou atrakcí pro turisty. Autorka receptu na morkové řezy Libuše Klokočová bude odměněna zájezdem do Itálie pro dvě osoby.

Porota dostala k ochutnání pražské speciality jako kaldoun, tedy hustou drůbeží polévku, kaštanovou polévku, tvarohové taštičky nebo uhlířinu z brambor a "zbytků", které podle zaslaných receptů uvařili profesionální kuchaři. Morkové řezy si prý porotce získaly jedinečnou chutí.

Mladá sexy jídla
"Vůbec se nepozná, že je to pokrm z morku. Jde o máslovo-mandlovo-cukrovo-morkový krém, který se prokládá osmaženou houskou na másle. Je v tom i trochu třešňovice. Chutná dokonale," uvedl Vaněk.

Dále čtěte:

Upozornil, že v nabídce se objevily i recepty z počátku minulého století.

"Chutě se poněkud změnily a recepty nelze brát doslova. Musely se odlehčit, aby vznikla mladá ´sexy´ jídla," uvedl.

Upozornil, že některé recepty se objeví na jídelním lístku vybraných restaurací. Morkové řezy prý nadchly šéfkuchaře z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která byla nejlepší v loňské anketě Maurerův výběr Grand Restaurant. V budoucnu by nejchutnější pokrmy mohly být vydány i knižně.

K akci, kterou odstartovala Praha, se podle pořadatelů nyní hlásí také některé kraje. Podobným způsobem chtějí zmapovat regionální speciality.

Ochutnávku pokrmů připravených podle receptů Pražanů chystají pořadatelé na velikonočních trzích v Praze. Vítěz, který vzejde z veřejného hlasování, získá poznávací zájezd pro dvě osoby do Paříže.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.