Lidovky.cz

Jídlo

Víkend pro gurmety: ochutnávejte na Hradě

Kuchař - ilustrační foto.

Kuchař - ilustrační foto. foto: Shutterstock

PRAHA - Pokud vás zajímá špičková gastronomie, vydejte se o víkendu na Pražský hrad. Koná se tu tradiční svátek dobrého jídla Prague Food Festival. Ve Svatováclavské vinici zase můžete ochutnávat špičková mladá vína. Chcete-li okusit idylu venkova, zamiřte na Letnou. U zemědělského muzea budou farmáři s živými zvířaty.
  7:00

Festival mladých vín

27. až 29. května, od 11 do 18:30 hodin, areál Svatováclavské vinice na Pražském hradě

Svěží loňskou produkci tuzemských vinařů představí Festival mladých vín, který se v Praze uskuteční od 27. do 29. května. V malebném prostředí Svatováclavské vinice a Richterovy vily na Pražském hradě budou moci návštěvníci ochutnat asi pět desítek druhů vín. "Prezentována budou pouze vína vyrobená z hroznů sklizených v loňském roce. Půjde především o bílá a růžová vína," řekl za pořadatele Jaroslav Hykl. Objeví se sice i několik vzorků červených vín; ta si však většinou žádají ještě delší čas, než budou připravena ke konzumaci. Základní vstupné je 100 korun na osobu a zahrnuje tři groše po 20 korunách na základní ochutnávku. Festivalové platidlo si pak zájemci mohou dokoupit k nákupu vinařských vzorků i gastronomie

Svatováclavská vinice na Pražském hradě.

Farmářské slavnosti na Kunclově mlýně
28. května, od 10 do 16 hodin, Kuncův Mlýn, Brzina 7, Svatý Jan u Sedlčan

Farmářské slavnosti vypuknou ve středočeském Kunclově Mlýně nedaleko Sedlčan. Trhy s kvalitními potravinami domácí produkce, tvůrčí dílny, archeologická vesnička s ukázkami života prvních českých zemědělců, farmářská stezka pro děti či bubnování se šamanem, to je jen část náplně celého dne. Ekologické hospodářství otevře své brány v sobotu 28. května v deset hodin. Vstup je zdarma.

Za špičkovým jídlem na Hrad
27. května až 29. května, pátek a v sobotu od 12.00 do 22.00, v neděli do 21 hodin, Královské zahrady Pražského hradu, www.praguefoodfestival.cz

Již pátý ročník gastronomického svátku Prague Food Festival letos mění působiště – z Jižních zahrad Pražského hradu se přesouvá do Královské zahrady. Každý rok přijde organizátor a gurmán Pavel Maurer s novinkou, která hnidopichům a návštěvníkům vyrazí dech. Motto festivalu zní "Ochutnej svět" a během tří dnů tu okusíte všemožné lahůdky, od sushi a mořských plodů a ryb přes asijská a evropská jídla až po znovuoprášené prvorepublikové recepty nebo americké brusinky. Své si tu najde rozhodně každý, záleží jen na naditosti vaší peněženky.

Šéfkuchař restaurantu Allegro Andrea Accordi na Prague Food Festivalu, který proběhl na pražském Žofíně (archivní snímek z roku 2008).

Pro děti je připraven dětský koutek a pro dospělé spousta jídla, pití a zajímavý program, v sobotu například beseda "Co chcete nejčastěji vědět o gastronomii?" nebo kurz flamenka.

Vařit před diváky se tu bude ještě více než loni. V Míčovně se k plotnám postaví Zdeněk Pohlreich, Milan Hořejš (V Zátiší), Steven Trumpfheller (U Emy Destinnové) a další hosté. Pivního partnera Stellu Artois letos nahradí česká klasika Pilsner Urquell. Ve stanu plzeňského pivovaru si pak budete moci vyzkoušet pivo natočit, zúčastnit se rituálu čepování piva Master a párování piva s jídlem včetně degustace ne tak běžných piv. Ani milovníci vína a koktejlů nezůstanou zkrátka. Špičkoví čeští barmani vám předvedou svoji show a naučí pár koktejlů.

Vstupenky stojí 400 Kč (150 Kč vstup a 250korunový balíček v hodnotě deseti Grandů, což je zdejší "měna").

Připrava tataráku - restaurace Ambiente.

Kulinářský den na zámku Potštejn
28. května, od 14 hodin, Potštejn, www.zamekpotstejn.cz

Hodovat se bude i na zámku Potštejn. Ochutnáte mnoho tradičních i netradičních gurmánských specialit. Budete se moci zúčastnit mnoha soutěží. I letos byste neměli zapomenout přinést svoji domácí marmeládu, může totiž vyhrát a získat titul "Potštejnská marmeláda 2011".

Selské trhy u zemědělského muzea
27. až 28. května, v pátek od 14 do 20 hodin, v sobotu 28.5. od 9 do 16 hodin, Národní zemědělské muzeum, Praha

Ovečky

Jak se liší selské trhy od farmářských? Na těch selských najdete přímo uprostřed Prahy téměř venkovskou idylku. Na dvoře u zemědělského muzea budou k vidění živé ovce, slepice, králíci i chovní holubi. Budou tu samozřejmě i trhovci se svými produkty. Posedět můžete s pivem u grilu, nebo můžete ochutnávat přírodní šťávy či moravská vínečka z rodinného vinařství. Děti ocení nachystaný labyrint či myslivecký posed.

Autoři: , ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.