Festival mladých vín
27. až 29. května, od 11 do 18:30 hodin, areál Svatováclavské vinice na Pražském hradě
Svěží loňskou produkci tuzemských vinařů představí Festival mladých vín, který se v Praze uskuteční od 27. do 29. května. V malebném prostředí Svatováclavské vinice a Richterovy vily na Pražském hradě budou moci návštěvníci ochutnat asi pět desítek druhů vín. "Prezentována budou pouze vína vyrobená z hroznů sklizených v loňském roce. Půjde především o bílá a růžová vína," řekl za pořadatele Jaroslav Hykl. Objeví se sice i několik vzorků červených vín; ta si však většinou žádají ještě delší čas, než budou připravena ke konzumaci. Základní vstupné je 100 korun na osobu a zahrnuje tři groše po 20 korunách na základní ochutnávku. Festivalové platidlo si pak zájemci mohou dokoupit k nákupu vinařských vzorků i gastronomie
Farmářské slavnosti na Kunclově mlýně
28. května, od 10 do 16 hodin, Kuncův Mlýn, Brzina 7, Svatý Jan u Sedlčan
Farmářské slavnosti vypuknou ve středočeském Kunclově Mlýně nedaleko Sedlčan. Trhy s kvalitními potravinami domácí produkce, tvůrčí dílny, archeologická vesnička s ukázkami života prvních českých zemědělců, farmářská stezka pro děti či bubnování se šamanem, to je jen část náplně celého dne. Ekologické hospodářství otevře své brány v sobotu 28. května v deset hodin. Vstup je zdarma.
Za špičkovým jídlem na Hrad
27. května až 29. května, pátek a v sobotu od 12.00 do 22.00, v neděli do 21 hodin, Královské zahrady Pražského hradu, www.praguefoodfestival.cz
Již pátý ročník gastronomického svátku Prague Food Festival letos mění působiště – z Jižních zahrad Pražského hradu se přesouvá do Královské zahrady. Každý rok přijde organizátor a gurmán Pavel Maurer s novinkou, která hnidopichům a návštěvníkům vyrazí dech. Motto festivalu zní "Ochutnej svět" a během tří dnů tu okusíte všemožné lahůdky, od sushi a mořských plodů a ryb přes asijská a evropská jídla až po znovuoprášené prvorepublikové recepty nebo americké brusinky. Své si tu najde rozhodně každý, záleží jen na naditosti vaší peněženky.
Pro děti je připraven dětský koutek a pro dospělé spousta jídla, pití a zajímavý program, v sobotu například beseda "Co chcete nejčastěji vědět o gastronomii?" nebo kurz flamenka.
Vařit před diváky se tu bude ještě více než loni. V Míčovně se k plotnám postaví Zdeněk Pohlreich, Milan Hořejš (V Zátiší), Steven Trumpfheller (U Emy Destinnové) a další hosté. Pivního partnera Stellu Artois letos nahradí česká klasika Pilsner Urquell. Ve stanu plzeňského pivovaru si pak budete moci vyzkoušet pivo natočit, zúčastnit se rituálu čepování piva Master a párování piva s jídlem včetně degustace ne tak běžných piv. Ani milovníci vína a koktejlů nezůstanou zkrátka. Špičkoví čeští barmani vám předvedou svoji show a naučí pár koktejlů.
Vstupenky stojí 400 Kč (150 Kč vstup a 250korunový balíček v hodnotě deseti Grandů, což je zdejší "měna").
Kulinářský den na zámku Potštejn
28. května, od 14 hodin, Potštejn, www.zamekpotstejn.cz
Hodovat se bude i na zámku Potštejn. Ochutnáte mnoho tradičních i netradičních gurmánských specialit. Budete se moci zúčastnit mnoha soutěží. I letos byste neměli zapomenout přinést svoji domácí marmeládu, může totiž vyhrát a získat titul "Potštejnská marmeláda 2011".
Selské trhy u zemědělského muzea
27. až 28. května, v pátek od 14 do 20 hodin, v sobotu 28.5. od 9 do 16 hodin, Národní zemědělské muzeum, Praha
Jak se liší selské trhy od farmářských? Na těch selských najdete přímo uprostřed Prahy téměř venkovskou idylku. Na dvoře u zemědělského muzea budou k vidění živé ovce, slepice, králíci i chovní holubi. Budou tu samozřejmě i trhovci se svými produkty. Posedět můžete s pivem u grilu, nebo můžete ochutnávat přírodní šťávy či moravská vínečka z rodinného vinařství. Děti ocení nachystaný labyrint či myslivecký posed.