Lidovky.cz

Poznejte chuť Ameriky. Tipy, kam na dobré jídlo

Jídlo

  7:00
3 GASTRO TIPY. Amerika, to nejsou jen fast foody. Podstatu americké kuchyně můžete poznat ve 12 pražských restaurací. Na Jižní Moravě se budou o víkendu ochutnávat růžová vína, v Brně zase místní speciality.
Hamburger (ilustrační foto)

Hamburger (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Tak chutná Amerika
od 4. 6. - 4. 7., Praha, www.tasteofamerica.cz

Americkou gastronomii představí festival Taste od America, který se v Praze uskuteční od 4. června do 4. července. Zúčastní se ho 12 restaurací, které chtějí upozornit na rozmanitost kuchyně v USA.

Pečená žebírka.

Ve spolupráci s americkým velvyslanectvím v Praze akci pořádá společnost Alakarte. Zájemci mohou poznat, jak chutná pravý americký hamburger, tradiční grilovaná žebírka i regionální speciality. "Chceme přiblížit Čechům americkou gastronomii. Mnozí lidé netuší, jak je pestrá," řekl za pořadatele Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte. Podle jeho slov by festival "měl přinést Čechům kousek Ameriky a ukázat, že americká kuchyně není jen McDonald's".

Své speciality nabídnou restaurace jako Banditos, Bohemia Bagel, Caffrey's, Iron Curtain, Jáma Bar & Grill, Restaurace Jáma, James Joyce či T.G.I. Friday's.

Co jedí američtí fajnšmekři zjistíte na webu, přes který si musíte zarezervovat místo v restauraci, menu na oběd stojí 150 Kč a na večeři 250 Kč. Ke menu bude zdarma Coca-Cola.

Růžová vína v Mikulově
3. 6. - 4. 6., od 13 do 19 hodin, Mikulov - zámek, www.wineofczechrepublic.cz

Růžová vína si nejlépe vychutnáte v teplých jarních a letních měsících. Přijeďte si vybrat ta nejlepší do Mikulova. V pátek tu v prostorách zámecké terasy zámku v Mikulově začínají Dny růžových vín. Ty navazují na Svátek růžových vín, který byl 1. května na pražské Svatováclavské vinici. Akce je součástí kampaně, která propaguje tuzemská růžová vína. Degustace budou probíhat od 13 do 19 hodin. Vstupné do areálu je zdarma. Jeden vzorek vína ochutnáte za 10 Kč.

růžové víno


Speciality jihomoravské kuchyně
1. - 12. 6., Brno, www.jidlozblizka.cz
V Brně se od 1. června konají gastronomické slavnosti Jídlo z blízka. Brňanům a návštěvníkům jihomoravské metropole nabízejí možnost ochutnat speciality připravené z místních surovin. Projektu se účastní šesti předních brněnských restaurací.

Akci, která nabízí lahůdky z moravských rodinných farem, pivovarů a
vinařství, pořádá společnost Slow Food Brno. "Slavnosti připomenou věhlas zapomenuté moravské kultury jídla a stolování, která byla v minulosti vyhledávanou součástí evropské gastronomie," uvedla za organizátory Lucie Frgalová.

U Kastelána. Šéfkuchař Michal Göth.

Šest restaurací - Boulevard, Hansen, La Bouchée, Koishi, Noem Arch, a Restaurant U Kastelána - nabízejí tříchodová menu, na něž návštěvníci akce dostanou při zakoupení festivalového pasu (za 333 v předprodeji nebo 444 korun na místě) slevu.

Další tip: slavnosti piva v Budějovicích

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.