Lidovky.cz

Svérázným kulinářským kritikem v deseti letech

Jídlo

  8:00
BALTIMORE - Eli Knauer má nezřízenou chuť k jídlu. Chutná mu nejšťavnatější maso, ale i moučníky plné cukru. Není to však gastronomický kritik jako jiní - je mu deset a specializuje se na dětské jídlo.

Desetiletý gastronomický kritik

Má sotva metr dvacet, stále ještě několik mléčných zubů a počítač, na němž píše své kritiky, je skoro větší než on. Ale jeho gastronomický slovník už je natolik sofistikovaný, že si může dovolit některá jídla vychválit a jiná zase ztrhat, píše agentura AFP.

"Byl jsem na prázdninách v Kanadě, když jsem si řekl, že bych se chtěl stát kulinářským kritikem. Maminka mi řekla, abych si nejdříve pořídil svůj blog. Tak to všechno začalo," vysvětluje malý Eli své pohnutky.

Od té doby vydává kritiky meníček pro děti v restauracích způsobem, jehož už z povahy věci žádný dospělý kritik není schopen. Na svém blogu Dobrodružství labužníka v kraťasech Eli od loňského srpna zaznamenává návštěvy v restauracích, v nichž byl s rodinou v Baltimore, v dalších městech na východním pobřeží a v místech Ameriky, které navštěvuje o prázdninách.

Zhruba po roce a po návštěvě asi padesátky restaurací chlapec s dětskými brýlemi přesně ví, co hledá, když jde do restaurace - šťavnaté maso, zákusky plné cukru a lahodné sýry. Na jeho blogu se už registrovalo 120 lidí, kteří se postarali téměř o 41.500 návštěv.

Na adresu jedné kalifornské pizzerie 13. června napsal: "Servírka nám řekla, že je dvacetiminutová čekací doba. Zabralo to trochu víc času, než jsme si sedli. Kuřecí pizza s barbecue sosem byla lepší, než vypadala." Naštěstí zmrzlina v podniku m&m's byla "lahodná".

Jak jsou restaurace přichystané na děti?
Eli, který nedostává žádné sponzorské peníze, ani nemá příjmy z reklamy, hodnotí kvalitu stravy v restauracích počtem hvězdiček, maximum je pět.

Maximálně čtyři hvězdičky může restaurace dostat s ohledem na to, jak je uzpůsobena pro návštěvu dětí. Jaký je tam dětský koutek, jaké kreslené filmy se promítají atd.

K jedné baltimorské restauraci Eli jako její plus poznamenal, že lidé tam nosí mašle jako motýli a elegantní klobouky. Ale rozhněvalo ho, že mu servírovali "cheeseburger se šunkou velký jako jeho hlava". "Dítě přeci nemůže sníst tak velký cheeseburger," zoufal si Eli. Ale cibulový chléb a čokoládový koláč s vanilkovou zmrzlinou od něj dostal pět hvězdiček.

Mediální hvězda
Rodiče Eliho, Jason a Cheryl, ho povzbuzují, aby pokračoval, a všimli si, že blog Elimu pomohl ve stylistice. Někteří chlapcovi učitelé dokonce na jeho blog chodí, aby se inspirovali, do jaké restaurace mají zajít se svými dětmi.

Nadšení Eliho jeho rodiče překvapilo. Tím spíše, že Eli začal mluvit, až když mu byly čtyři. "Těžko věřit, že to bylo dítě, u něhož jsme měli strach, zda vůbec bude někdy mluvit," říká Cheryl.

Eli se stal známým díky svým rozhovorům v novinách, v rozhlase a televizi. "Jestli jsem známý nebo ne, mě moc nezajímá," tvrdí ale malý gastronomický expert.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.