"Samozřejmě tu je krásná krajina a zajímavá architektura, ale jako lákadlo pro turisty to celý rok nestačí, jezdili by jenom v sezoně, zatímco kvůli gastronomii přijíždějí celý rok," konstatuje Marco Ghione, šéfkuchař v restauraci na zámku v Mantě.
Oblast Piemont |
Jeho podnik, vybavený v jasných barvách, se nachází v jednom z křídel panského sídla, kde jinak všechno k velké radosti návštěvníků zůstalo v původním stavu: nádherné fresky zdobí okázalé sály až do kuchyní, kde je dodnes vystaveno dobové náčiní.
"Znovu zkoušíme všechny pokrmy tradiční piemontské kuchyně a zároveň je přizpůsobujeme dnešním požadavkům: používáme místní výrobky a připravujeme z nich lehčí jídla," vysvětluje Ghione.
Denní nabídka je králík v rosolu, chřest, medailonky s cuketovým květem a čokoládový koláč. Výsledkem je typ velmi lehké "nové kuchyně" po piemontsku na pozadí kopců posetých zelenými hájky a střechami z červených tašek, které udávají tón venkovské krajině.
Vynikající vína
Region s mnoha rozsáhlými vinicemi láká také díky množství vinných sklepů otevřených pro návštěvníky. "Za svou přitažlivost pro turisty vděčí Piemont především vynikajícím vínům a několika vyhlášeným značkám jako Barolo a Barbaresco, které se podílely
na dobrém jménu naší oblasti," vysvětluje ředitelka piemontské
Slow FoodSlow Food je mezinárodní hnutí, které chce zachovat kvalitní regionální stravu a chlubí se 100.000 příznivci. |
"Ubytování v rodinných domech, hotýlky, vesnické usedlosti, to je cestovní ruch, o který máme zájem, ne o masovou turistiku."
Odkud přijíždějí nároční turisté? "Většinu tvoří Evropané, hlavně Němci, Rakušané, Švýcaři a Francouzi, ale přijíždějí i lidé z USA nebo z Japonska," říká Rossiová. Jedním z nejnovějších projektů Piemontu je žádost o zapsání vinařské oblasti Langhe na seznam kulturního dědictví UNESCO.