Lidovky.cz

Češi pomalu přicházejí na chuť jablečnému cideru

Jídlo

  7:00
Češi se prý teprve pozvolna učí pít a oceňovat cider. Spotřeba kvašeného jablečného moštu s nízkým obsahem alkoholu už ale pomalu stoupá.
Jablečný cider - ilustrační foto

Jablečný cider - ilustrační foto foto: Shutterstock

Cider je populární především v západní Evropě - v Británii, Irsku, Švédsku, Francii nebo Španělsku; v tuzemsku tento nápoj dosud příliš známý nebyl. Češi mohli ve specializovaných prodejnách a restauracích zakoupit cider z dovozu, třeba od britských firem Strongbow, irských Bulmers a Magners nebo švédské Kopparberg.

Nyní jablečný nápoj vyrábí znojemská firma Mad Apple. "Hlavní odbyt zatím nacházíme ve velkých městech, kde žijí mladí lidé, kteří cider poznali na svých zahraničních cestách. S úspěchem začínáme vyvážet i do Polska a na Slovensko," uvedl Petr Fila, který má ve společnosti na starosti obchod a distribuci.

Jablečný cider

Podle dřívějších vyjádření firmy stojí za vyšším zájmem Čechů o cider právě fakt, že hodně navštěvují ty země, kde je cider oblíbený. V Británii se například cideru ročně vyprodukuje 600 milionů litrů.

"Tento rok jsme do naší výroby uvedli několik novinek. Cider například necháváme nově zrát na dubovém dřevu. Ocenění si velice vážíme. Je jedním z důkazů, že jdeme dobrou cestou," řekl technolog výroby cideru.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.