Lidovky.cz

Nejlepší recept severní Moravy: polévka bigos

Jídlo

  7:00
Jako nejlepší recept v prvním ročníku nové soutěže "Jak šmakuje Moravskoslezsko" vyhodnotili odborníci přípravu polévky bigos.

Bigos, vydatná polévka od paní Pavly Ziembové foto: www.msregion.cz

Moravskoslezský kraj chtěl touto soutěží, do které mohli lidé přihlásit vlastní recepty, propagovat regionální jídla. Plánuje je dostat na jídelníčky vybraných restaurací.

Lidé mohli zasílat recepty i prostřednictvím internetu od dubna do května. Krajský úřad jich dostal 69. Z nich porota sestavená z odborníků vybrala 13 nejlepších a nejtypičtějších. Jednotlivým jídlům pak přidělovala hlasy.

Nejvíce jich získala vydatná polévka bigos od Pavly Ziembové. Po ní porotcům zachutnal závin z listového těsta s červenou řepou od Heleny Febrové a starobělské "zmrzlé kobzole" od Michala Hořínka, které skončily na druhém a třetím místě.

Závin z listového těsta s červenou řepou od Heleny Febrové

Inspiraci pro tento projekt kraj našel v akci "Jak chutná Praha". V Moravskoslezském kraji bude mít ještě další dvě části. První je Gastrofestival na hradě Hukvaldy na začátku října, kde bude vyhlášen nejlepší recept, který vybrala v hlasování veřejnost. Další je vydání Kuchařky Moravskoslezského kraje na Vánoce.

Starobělské „zmrzlé kobzole“ od Michala Hořínka

"Cílem celého projektu je propagovat kraj jako region s výbornou a stylovou místní kuchyní, oživit staré místní regionální speciality a typické recepty dostat zpět na jídelní lístky restaurací," řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.

Bližší informace o celé soutěži jsou na webové adrese www.msregion.cz.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.