Lidovky.cz

Vaše smysly ožijí v italské zahradě v Braníku

Jídlo

  7:00
Restaurace s autentickou italskou kuchyní, která staví na pravidelném dovozu čerstvých potravin z Itálie, nezůstává svému jménu Il Giardino (zahrada) nic dlužna. Příjemné posezení s nádechem Středomoří ve starém Braníku překvapí, přesto si radši své místo rezervujte, bývá často plno.

Špagety se svíčkovou v lehkém italském stylu foto: Martina LeierováLidové noviny

Málokdo by v typické, lehce ošuntělé pražské čtvrti čekal tak přesvědčivý závan Itálie. Restaurace Il Gardino s exotickou tichou zahradou vám italské prázdniny připomene flórou i vůní středomořského koření a česneku, Podnik patří totiž "Čechovi se silným vztahem k Itálii", jak prozrazuje sympatická obsluha.

Útulný vnitřek s nezbytnou podlahou z masivního dřeva, terasa a zahrada podniku pro všechny neboli "ristorante per tutti" má až 100 míst uvnitř a 60 venku, přesto bývá často plno. Nedocenitelnou součástí je i dětský koutek s prolézačkou, klouzačkou a trampolínou v rohu zahrady. Je totiž důmyslně umístěný v zorném poli rodičů, avšak dostatečně daleko od všech venkovních stolů, aby přítomnost dětí neurčovala atmosféru klidné večeře nejen rodičů, ale ani okolních stolů. V zadním cípu zahrady je pak bylinkový záhon, který zásobuje kuchyň čerstvým kořením.

Italskou restauraci il Giardino najdete v pražském Braníku

Ryby připlouvají z Itálie v pátek
Kuchyně italského poloostrova, ze všech stran omývaného mořem, se bez ryb a mořských plodů neobejde, a proto je i zdejší menu plné mořských specialit. Dobrým dnem k návštěvě je určitě pátek, kdy se v Il Giardinu servírují čerstvé ryby dovezené z Itálie. Na grilu nebo dle přání zákazníka si můžete objednat lososa, mečouna nebo filet z mořského vlka.

Čerstvé bylo i Carpaccio di tonno (129 korun), kde chuť syrovéhoHodnocení restaurací (uni). tuňáka výborně doplnila citrónová šťáva, čerstvá rukola, kapari a šalotka. Rajčatová polévka Zuppa Margherita z čerstvých nahrubo nakrájených rajčat je typickou součástí toskánské kuchyně. Každé městečko Toskánska má totiž vlastní polévkovou specialitu, jejíž recepty se dědí po prababičkách a babičkách. I když jsou obecně považovány za toskánské, jejich věhlas už dávno překročil hranice regionu. Takže nakonec věrnou podobu můžeme ochutnat i v pražské zahradní restauraci. A protože je italská kuchyně nejen gurmánským zážitkem, ale často i estetickým počinem, ve vynikající rudé polévce hosty potěší malá parmazánová kresba i čerstvá bazalka (65 korun).

Tuňákové carpaccio

Z velké nabídky salátů můžete dát přednost menší variaci nebo větší, která poslouží jako hlavní chod. Dobrý byl římský salát s grilovanými plátky argentinské roštěné (155 korun) s pálivou zálivkou z chilli papriček a nahrubo nastrouhaným parmazánem. Jeho menší verze stála 99 korun.

Lehkou, čerstvou a vyváženou chuť, přesně jakou v dobré italské restauraci čekáte, splnily i špagety s hovězí svíčkovou a česnekem (155 korun). Ani zde nechyběly čerstvé chilli papričky, parmazán a rukola. A špagety byly samozřejmě uvařené al dente! Jedinou výtkou by mohlo být, že na stole v Itálii by nechyběla miska se strouhaným parmazánem pro dochucení.

Nabídka různých druhů pizzy je i tady široká a pizzy splňují všechny náležitosti svých dobře známých jižanských sester.

Příjemnou obměnou oproti zažitému standardu byly nápoje alkoholické i nealko, kde bylo možné vyhnout se obvyklým výrobcům přeslazených nápojů a objednat si třeba domácí ledový čaj nebo litrovou karafu vody s citronem (35 korun). Pro pivaře, kteří chtějí dohlédnout za českou klasiku, je možné doporučit půllitr točeného belgického Hoegaardenu s citronem (42 korun).

Kvalitní víno i po troškách
Složení vinného lístku ocení nejen znalci, kteří zde najdou kvalitní odrůdová vína z celého světa, ale třeba i troškaři, kteří otevřou lahev a špunt nezahazují. Vedle obvykle rozlévaných vín, jako je Cabernet Sauvignon (42 korun za dvě deci), tu najdou i Chianti (65 korun za 1,5 deci) nebo rozlévaný rosé Zweigelt z vyhlášeného regionu Štýrska (49 korun za 1,5 deci). Obsluha, která dosud s úsměvem plnila naše přání a ochotně zodpovídala dotazy, obstála i v malém testu, kdy se ve klence vína objevila muška a číšník ji s mnoha omluvami okamžitě vyměnil za novou.

Zatímco u mnoha italských restaurací je bezpečnější zůstat u pizzy a těstovin, nabídka dalších specialit tady nezklame. Kachní maso, hovězí steaky na lávovém grilu, jehněčí kotlety i možná trochu překombinovaný hovězí burger ve foccacie. Šťastnou volbou jsou grilované biftečky z panenky na liškách se zelenými fazolkami (185 korun), doplněné šťouchaným bramborem (45 korun).

V italské restauraci il Giardino vám připraví třeba bifteky na liškách

Mezi dezerty samozřejmě nechyběl krém z maskarpone s piškotem, čili vynikající tiramisu vlastní výroby (60 korun). Také si můžete dát libovolně velkou porci Gelata a vybrat si ze tří druhů italské zmrzliny (vanilka/jahoda/čokoláda). Kopeček vyjde na méně než u stánku v obchodním centru (15 korun).

I když Créme brulée (65 korun) má původ ve francouzské kuchyni, jeho katalánská variace Crema catalana nebo britská Trinity Cream už nechybí v žádné dobré restauraci. Jeho provedení bylo i v italské restauraci bezchybné a vanilkový krém přelitý karamelovou krustou splnil očekávání, krusta na povrchu byla skutečně tvrdá, jak má být.

Hodnocení restaurace il Giardino

V bohaté chuti, dosažené jednoduchou kombinací pečlivě vybraných ingrediencí, tkví kouzlo italské kuchyně. Občas se to povede i za hranicemi Itálie jako třeba tady, v Il Giardinu. A člověk znovu pochopí, proč se Italové zapsali do historie svým gurmánstvím stejně monumentálně jako třeba gladiátorskými zápasy v římském Koloseu.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.