Lidovky.cz

Jak připravit šťavnatý steak na grilu?

Jídlo

  7:00
RECEPT. Nejlepší cesta ke šťavnatému grilovanému steaku je zároveň ta nejjednodušší: není třeba jej dlouze marinovat, základem je kvalitní maso – dobře odleželé a spíš prorostlejší než naskrz libové, vysvětluje šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus.

Sendvič s grilovaným pupkem a guacamole foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Před grilováním masa se vyplatí rošt potřít kouskem slaniny či kůží od špeku – nebude se na mřížku tak lepit. Na druhou stranu, pokud zvolíte prorostlé hovězí a před otočením mu dáte čas na to, aby se dostatečně zatáhlo, nebude to ani potřeba.

Je steak správně propečený?

Prsty nebo grilovacími kleštěmi zatlačte na maso:

* Pokud je měkké, bude uvnitř ještě syrové (cca 5 minut).
* Pokud na povrchu jemně pruží, bude uvnitř narůžovělé (cca 8 minut).
* Pokud je maso pevné, bude dobře propečené i uvnitř (10 až 12 minut).

Čas je při grilování vůbec důležitá věc: o výhodách odleželého (respektive vyvěšeného) masa byly popsány tuny papíru, trochu méně už se mluví o tom, že maso bychom měli z lednice vyndat už asi šest hodin před grilováním. "Když půjde na gril rovnou z lednice, stáhne se a ztratí na šťavnatosti," popisuje Roman Paulus. Ideální je podle něj takzvaná pokojová teplota.

Zapomenout bychom naopak měli na paličku a olejové marinády. Solit a kořenit například bylinkami či česnekem je taky v zásadě lepší až nakonec. "Připálené zbytky marinády steaku na chuti nepřidají," vysvětluje šéfkuchař s tím, že pokud už připravujeme maso marinované (například vepřová žebra), měli bychom ho před úpravou na grilu osušit kuchyňskou utěrkou nebo použít grilovací tácek. K dochucení dobrého steaku, který šel na gril "čistý", pak úplně stačí trocha mořské soli (šéfkuchař Roman nedá dopustit na tu od značky Maldon), případně několik minut v lázni z olivového oleje, česneku a bylinek (například tymián, rozmarýn).

Sendvič s grilovaným pupkem a guacamole

Potřebujete: * 2 zralá avokáda * 1 rajče * 1 červená cibule * 1 limetka * chilli paprička * čerstvý koriandr * sůl, pepř

Sendvič s grilovaným pupkem a guacamole

Postup: Avokádo rozkrojíme, vyndáme jádro (stačí do něj zaseknout nůž a lehce pootočit – ze zralého plodu snadno vyklouzne) a lžící vydlabeme dužinu. Rozmačkáme ji vidličkou, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, chilli papričku a kostičky rajčat. Ochutíme limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, solí a pepřem.

Podáme v sendviči z rozpečené focaccie s trochou rukoly a plátky grilovaného hovězího pupku: Pupek (vcelku) zlehka osolíme a opepříme, ogrilujeme a necháme ještě asi 8–12 minut odpočívat na teplém místě, například v olivovém oleji s česnekem a bylinkami.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.