Lidovky.cz

Českou Hospodu v NY sráží rozpačitá obsluha

Jídlo

  7:00
NEW YORK - Dobrá kuchyně, ale příliš malé porce, rozpačitá obsluha a nejasná vize. Takový je verdikt, který nad novou českou restaurací Hospoda provozovanou na Manhattanu společností Ambiente vynesl kritik deníku The New York Times.

Česká Hospoda v New Yorku. foto: www.hospodanyc.com

Kritik Sam Sifton si pochvaluje prostředí restaurace i menu, které nabízí moderní variace tradičních, převážně českých jídel, například šunky s křenem. Vadí mu ale, že porce jsou příliš malé a jejich vysoká cena (32 dolarů (asi 570 Kč) za dvouchodové menu, 45 (asi 800 Kč) za tříchodové a 88 (asi 1575 Kč) za sedmichodové) brání ochutnávání více položek a nasycení hosta. "Jsou to tapas ve stylu východního bloku," píše kritik.

Podle něj je to matoucí. Kuchyně vedená Oldřichem Sahajdákem a Markem Šádou má podle něj velké ambice, což je vidět na jejich "elegantních, či dokonce nádherných jídlech". "Po mnoha porcích v restauraci se ale člověk musel dojíst v jiných zařízeních," poznamenal kritik.

V Hospodě navíc zaostává obsluha, která je sice příjemná, ale působí amatérsky a je špatně vedena. Mohla by se prý například lépe vyznat v menu. Za komický pak Sifton označuje fakt, že číšník pokládá příbory na stůl rukou, na níž má nasazenou bílou rukavici.

"Toto gesto má zřejmě evokovat evropskou uhlazenost. V restauraci, kde na stolech nejsou ubrusy, ale pouze vzbuzuje obavu: Co to ten člověk má s rukou, že potřebuje rukavici, aby se mohl dotýkat stříbrných příborů," napsal kritik.

Nejlepší je pivo

Pochvalu si od něj naopak vysloužilo plzeňské pivo, které restaurace čepuje různými způsoby, a nabízí tak "pivní radosti, které jsou ve městě relativně neznámé". Stejně tak u něj dobře dopadly dezerty.

Celkově je pak v Hospodě podle Siftona patrná zručnost v kuchyni. "Škoda, že se obsluha nedokáže vyrovnat kvalitě jídla a že jídla samotná by mohla být servírována v restauraci pro panenky...Pokud je za Hospodou nějaká vize, je zastřená," uvedl kritik, který Hospodě nakonec udělil jednu hvězdičku ze čtyř možných.

Hospoda se na Manhattanu otevřela koncem května. Je součástí České národní budovy, v níž sídlí ještě český konzulát a České centrum.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.