Lidovky.cz

Ďáblovo lejno z panenky. Kdo tohle může uvařit?

Jídlo

  7:00
Přerovská restaurace U Labutě má pověst nejlepšího podniku ve městě. I taxikáři stačilo říct jen její jméno a hned uznale pokýval hlavou a ptal se, co tam jedeme oslavovat. Dnes už vím, co bych mu odpověděl: slavil bych tu docela rád, jen by nejdřív museli zrušit naprostou většinu stávajícího menu.

Ďáblovo lejno z vepřové panenky foto: Michal Sänger

Dostanete-li se k velké a pěkně opravené budově jen kousek od líně tekoucí Bečvy, musíte si nejprve vybrat tu správnou Labuť. Kromě restaurace je tu ještě pivnice U Labutě a penzion Labuť. My si to nejprve namířili do pivnice, která láká venkovní zahrádkou s mlýnským kolem, a až na radu tamní obsluhy jsme se po lávce přes mlýnský náhon vydali ke správným dveřím o patro výš.

Restaurace U Labutě sídlí nad stejnojmennou pivnicí

Interiéru dominuje nepřehlédnutelně robustní otevřený gril, bohužel exkluzivního výhledu na něj si mohou užívat pouze vyznavači nikotinu. Nekuřácká část je v menší, samostatné místnosti, která je kvůli jedinému oknu i trochu tmavá. Velkou pochvalu si však zaslouží, že u Labutě při úpravě interiéru udrželi na uzdě nutkání vyzdobit jej nesmyslným zemědělským harampádím a dalším "rustikálním" kýčem, který tak často vídáme v podobně stylizovaných restauracích u nás. Další pochvalu bych rád věnoval obsluhujícímu kompletně ženskému personálu, který předvedl sympatickou kombinaci nestrojené vlídnosti a zaběhnuté profesionality.

Střídmý interiér restaurace U Labutě je třeba pochválit, s kuchyní už je to horší

"Vtipní", nebo "exkluzivní"?

Rodící se lásku na první pohled bohužel spolehlivě zabil jídelní lístek. Nebyl to vyloženě rekordman, co se počtu stránek týče, osm hustě popsaných stran ovšem nelze vnímat jinak než jako rezignaci na čerstvost surovin a propracovanost jednotlivých jídel. O to víc to zamrzí u podniku, který se na svých webových stránkách hlásí k moderní zážitkové gastronomii a který hosta uvítá pěkným interiérem a sympatickým personálem.

Hodnocení restaurací (uni).

Pár zajímavých a lákavých jídel je převálcováno balastem, který chce působit velmi světově, ale ve výsledku jde buď o nabídku úsměvnou – např. Nadívaný labutí krk z vepřové panenky, uvnitř se sýrem a uzeným masem (!) – nebo vysloveně nechutnou. Kdo by si tak dal Ďáblovo lejno z vepřové panenky proložené slaninou, cibulí a paprikou?

Výroba lejna

Nesmyslně a rádoby exkluzivně také působí párování s vhodným vínem, které v menu najdeme téměř u každého jídla. Jídelní lístek ovšem neuvádí cenu vína, což může leckoho vést k (chybné) úvaze, že je sklenka součástí kalkulace. Mimochodem, kdyby tomu tak bylo, působily by docela vysoké ceny trochu snesitelněji. Ve skutečnosti si v případě zájmu o doporučené víno musíte dát celou lahev, což je i při základních třech chodech naprostý nesmysl. Veškerá snaha o vinnou noblesu se pak definitivně rozplyne, vyžádáteli si nabídku vína na skleničku. Dostane se vám strohé informace o dvou možnostech, a když si vyberete, dorazí víno na stůl již nalité, takže se ani nemůžete přesvědčit o tom, co přesně pijete.

Hodnocení - Restaurace U Labutě

Jak chutná jídlo zvané lejno

Chuť definitivně zlomit nad touto restaurací hůl jsem měl už u předkrmů. Nabízet sezonní chřest mimo sezonu nebylo moudré – a neoloupat ho, rozvařit a zasypat pochybným nastrouhaným sýrem bylo vyloženě diletantské. Reklamace naštěstí byla uznána a předkrm za 95 korun se na účtu neobjevil.

Chřest gratinovaný s parmskou šunkou a parmazánem

Lokše plněné husím sádlem a játry za 65 korun lákaly rustikální jednoduchostí, ale už pohled na absurdní ozdobu v podobě kousku papriky naznačila zoufalost v kuchyni. V podniku, který v menu nabízí lejno, se asi člověk nemůže příliš divit, že játrová náplň lokší svojí konzistencí vzbudí velmi příbuzné představy.

Lokše plněné husím sádlem a husími játry

S hlavním chodem ale naštěstí došlo i na kvalitní jídlo. Kachní prso na tymiánu a ravioly plněné kysaným zelím byl výborný a fungující nápad, který trochu kazilo well-done propečení masa. Za 299 korun nejdražší, ale také nejlepší jídlo, co jsem tam ochutnal. Navíc mu namísto doporučeného Cabernet sauvignonu z Chile za neznámou cenu dělalo dobrou společnost místní pivo Zubr za 29 korun.

Kachní steak na tymiánu raviolky plněné kysaným zelím

Chuťově i esteticky povedená byla konfitovaná vepřová líčka s hřiby a bramborovou kaší za 199 korun. Naposledy o lejnu: příprava jídla za 205 korun na grilu vypadala velmi efektně, výsledné jídlo však bylo nebezpečně blízké svému názvu, k čemuž velmi přispěla i jeho úprava na talíři a kopec neochuceného salátu v roli v českém pohostinství tolik milované a zcela nepostradatelné oblohy.

Ďáblovo lejno z vepřové panenky

Povedené dezerty se zmatenými jmény

Velmi milým překvapením pro mě byla kvalita dezertů, což je nejčastější kámen úrazu většiny restaurací. Jen doufám, že si co nejdříve ujasní, co je čokoládový fondán, a přestanou ho nabízet jako čokodortík, a naopak to, co nabízejí jako čokoládový fondán, správně označí jako čokoládový dort. Bez ohledu na pomýlené názvosloví však oba čokoládové dezerty byly skvěle provedené, nepřeslazené a za 99 korun jasná volba pro každého, kdo chce zažehnat abstinenční příznaky čokoládové závislosti. Kromě čokoládových dezertů jsme ochutnali i povedené tiramisu za 75 korun, a skoro tak zapomněli na zoufalost předkrmů.

Tiramisu

Velké naděje vkládám do vyhlášených speciálních degustačních akcí, které v podniku U Labutě pořádají několikrát do roka. Určitě se alespoň jedné zúčastním a potvrdím si tak, že obsáhlé menu je jen nutné zlo, umožňující fungování v padesátitisícovém městě. Ona deklarovaná zážitková gastronomie by se ale měla projevit i mimo speciální akce, v běžném provozu. Kvalita některých jídel a zejména dezertů naznačuje, že by se to mohlo podařit.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.