Lidovky.cz

Řepy, dýně a kvasnicová piva. To bude víkend

Jídlo

  7:00
Zpříjemněte si prodloužený víkend dobrým jídlem a pitím. Ochutnat můžete guláš, zabíjačkové speciality nebo pokrmy z dýně a řepy. Stačí si jen vybrat. Tady jsou tipy na gastronomické akce:

Boršč z červené řepy - ilustrační foto. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Dny guláše
28. - 29. 10., od 11 do 16 hodin, Hrad Červený Újezd, www.hrad-cervenyujezd.cz

Kotlíkový, fazolový, zabíjačkový nebo třeba jehněčí guláš budete moci ochutnat na hradě Červený Újezd. V hradní černé kuchyni na nádvoří je připraví známý český kuchař a historik PhDr. Luboš Teprta podle historických receptů. Další guláše se budou servírovat v hradní Krčmě. Vstupné i s ochutnávkou činí 140 korun, děti a studenti zaplatí polovinu.

DÝNĚ:

I když si s ní Češi pořád tak trochu nevědí rady, dýně patří k tradičním podzimním lahůdkám a její využití v kuchyni je opravdu široké. Hodí se do salátu i na dezert, ale úplně nejlepší je z ní krémová polévka.

Tykev neboli dýně.

INSPIRUJTE SE RECEPTY:

Podzim a univerzální dýně: zkuste třeba krém

Dýně: osvědčené recepty pro podzimní dny

5 nej věcí, které můžete udělat z dýně

Zabíjačka na statku
29. 10., od 11 hodin, Statek Zduchovice, okres Příbram, www.npivovar.cz

Milovníci zabíjačkových specialit nechť se vypraví na statek Zduchovice u Příbrami. Na jubilejní 20. zabijačce, kterou připravil Novoměstký pivovar, bude poraženo hned 14 čuníků. Speciality si budou moci návštěvníci zakoupit i domů. K pití pak bude přichystán Novoměstský kvasnicový 11°ležák a Berounský 18° speciál Grizzly.

Pivo - ilustrační foto.

AleFestivale a dýňové speciality
29. 10., od 12:30, areál pivovaru Kocour, Varnsdorf, www.pivovar-kocour.cz

Nenechte si ujít ojedinělý pivní festival. Na něm se představí svrchně kvašená piva od vybraných pivovarů a společností. Halloweenskou atmosféru doplní dýňové menu - budou se servírovat dýně grilované i pečené, kuřecí maso na dýni či sladký koláč. Celý program obzvláštní soutěž masek. Za vstupenku s lístkem do tomboly zaplatíte 30 korun.

Dýně - ilustrační foto

Čarování s dýněmi
29. 10., od 10 hodin, obchod Botanicus, Ostrá u Lysé nad Labem, www.botanicus.cz

Dýně a řepa mají opravdu bohaté využití a to nejen v kuchyni. V historické vesnici řemesel a umění v Ostré pro vás na sobotu připraví z těchto sezónních plodin jídla podle receptur našich prababiček. Těšit se můžete na dýňové koláče, kompoty, marmelády a řepové koláče, placky nebo třeba řepánky. Občerstvit se budete moci i medovinou, svařeným vínem nebo čajem z eko produkce. Soutěžit se bude v dlabání dýní. Vstup je zdarma.

ŘEPA:

Málokdo z nás zná červenou řepu v jiné úpravě než naloženou ve sladkokyselém nálevu. Přitom jde o skvělou sezonní zeleninu, která se hodí jak pro teplou, tak studenou kuchyni.

Řepa - ilustrační foto.

INSPIRUJTE SE RECEPTY:

Nejlepší zimní zelenina: červená řepa

5 nej věcí, které můžeme udělat z červené řepy

V pondělí je polívčička...
do 31. 10., od 9 do 16 hodin (kromě pondělí otevřeno denně), Skanzen Veselý Kopec u Hlinska, www.vesely-kopec.eu

Poslední možnost navštívit výstavu věnovanou lidové stravě a tradiční přípravě pokrmů od první poloviny 19. století do počátku 20. století. Expozici doplňují recepty na přípravu pokrmů běžných ve vesnickém prostředí – například polévky (hladká ančka, chlebová, kacafrňousková…), kaše, pečivo či jídla z brambor. Zájemci si mohou brožurky s recepty zakoupit v prodejně upomínkových předmětů a jídla vyzkoušet doma. Vstupné 35 korun.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.