Lidovky.cz

Sladké frgály a zvěřinové hody. Kam vyrazit?

Jídlo

  7:00
GASTRO TIPY NA VÍKEND. Pekaři a pekařky letos již podesáté poměří svůj um v soutěži O nejlepší valašský frgál. Jubilejní ročník se koná v neděli 6. listopadu ve Velkých Karlovicích. Soutěžní frgály, tedy koláče, budou moci ochutnat i příchozí návštěvníci.

Soutěž o nejlepší valašský frgál foto: ČTK

Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději hodinu před začátkem, tedy do 10:00. V čele odborné poroty opět usedne Ladislav Frgál - zkušený odborník, který se i díky svému neobvyklému jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá.

"Poté mohou ochutnávat také návštěvníci. Samozřejmě budou k dispozici i frgály na prodej," uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Karlovarský gastrofestival

Soutěž O nejlepší frgál bude jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu, který se ve Velkých Karlovicích uskuteční od 4. do 11. listopadu. Hlavní program je připraven na víkend 5. a 6. listopadu, kdy se vedle soutěže o nejlepší frgál uskuteční i Gastro tour s možností ochutnávat speciality místních restaurací, s mezinárodním farmářským trhem, galavečeřemi i barmanskými večery.

Zajímavostí programu je účast držitele prestižní michelinské hvězdy. Ital Alessandro Gavagna připraví jednu z galavečeří a svůj um předvede přímo před zraky hostů také v neděli 6. listopadu při kuchařských show spojených s ochutnávkou.

Hlavní cenou pro vítěze je víkendový pobyt ve Spa hotelu Lanterna, kde se soutěž rovněž uskuteční. Odměny budou připraveny i pro pekařky a pekaře na dalších místech.

Porota hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůni, poměr náplně k těstu a originalitu. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem i méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové či třeba rynglové. Loni jich porota posuzovala 49 koláčů, řekla Martina Žáčková z turistického resortu Valachy. Zvítězil hruškový frgál Marie Schmidtové z Velkých Karlovic.

Na klání se každoročně přijedou podívat desítky lidí. Kvůli omezeným prostorám Lanterny a regulování počtu návštěvníků organizátoři letos poprvé zavedli symbolické vstupné. Za vstup a možnost volné ochutnávky soutěžních frgálů se budou vybírat dva Valašské gastroše, tedy 50 Kč.

Soutěž o nejlepší valašský frgál

Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na Vánoce, Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. "Pravý" valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky - namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.

Kam dále za jídlem?

Svatohubertské slavnosti - Loučeň

5. - 6. 11., od 10 do 16 hodin, Zámek Loučeň, www.zamekloucen.cz

Zvěřinové hody neodmyslitelně patří k podzimu. Během slavností sv. Huberta, patrona myslivců, můžete ochutnat srnu či daňka, poznat myslivecké rituály  a navštívit zámecký park s labyrinty zdarma.

Jelen - ilustrační foto.
Jitrnice s lepenicí - ilustrační foto.
Jelení hřbet Wellington s kaštanovým pyré v pražské restauraci Amade
Bažant - kohout

Svatohubertské slavnosti se konají také na zámku v Boskovicích. Sobotní odpoledne poskytne zábavu pro celou rodinu. Těšit se můžete na myslivecké trubače či přehlídku loveckých psů. Více informací na www.zamekboskovice.cz

Česká zabíjačka
5. - 6. 11., od 9 do 16 hodin, Hrad Červený Újezd, www.hrad-cervenyujezd.cz

Minulý víkend se na nádvoří zámku servírovaly guláše, teď je vystřídají zabíjačkové speciality. Ochutnáte nejenom jitrnice a jelítka, ale i čtyři druhy tradičních českých buchet.

Podzimní festival chutí
do 20. 11., vybraná města, www.festivalchuti.cz

Srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré mohou ochutnat návštěvníci podzimního Festivalu chutí s podtitulem Vůně podzimu, který se koná ve vybraných restauracích. Gastronomický festival potrvá do 20. listopadu a kromě Prahy se ho účastní také restaurace v Brně, Liberci a Mariánských Lázních. Více informací ZDE

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.