Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději hodinu před začátkem, tedy do 10:00. V čele odborné poroty opět usedne Ladislav Frgál - zkušený odborník, který se i díky svému neobvyklému jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá.
"Poté mohou ochutnávat také návštěvníci. Samozřejmě budou k dispozici i frgály na prodej," uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Karlovarský gastrofestivalSoutěž O nejlepší frgál bude jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu, který se ve Velkých Karlovicích uskuteční od 4. do 11. listopadu. Hlavní program je připraven na víkend 5. a 6. listopadu, kdy se vedle soutěže o nejlepší frgál uskuteční i Gastro tour s možností ochutnávat speciality místních restaurací, s mezinárodním farmářským trhem, galavečeřemi i barmanskými večery. Zajímavostí programu je účast držitele prestižní michelinské hvězdy. Ital Alessandro Gavagna připraví jednu z galavečeří a svůj um předvede přímo před zraky hostů také v neděli 6. listopadu při kuchařských show spojených s ochutnávkou. |
Hlavní cenou pro vítěze je víkendový pobyt ve Spa hotelu Lanterna, kde se soutěž rovněž uskuteční. Odměny budou připraveny i pro pekařky a pekaře na dalších místech.
Porota hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůni, poměr náplně k těstu a originalitu. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem i méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové či třeba rynglové. Loni jich porota posuzovala 49 koláčů, řekla Martina Žáčková z turistického resortu Valachy. Zvítězil hruškový frgál Marie Schmidtové z Velkých Karlovic.
Na klání se každoročně přijedou podívat desítky lidí. Kvůli omezeným prostorám Lanterny a regulování počtu návštěvníků organizátoři letos poprvé zavedli symbolické vstupné. Za vstup a možnost volné ochutnávky soutěžních frgálů se budou vybírat dva Valašské gastroše, tedy 50 Kč.
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na Vánoce, Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. "Pravý" valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky - namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.
Kam dále za jídlem?Svatohubertské slavnosti - Loučeň 5. - 6. 11., od 10 do 16 hodin, Zámek Loučeň, www.zamekloucen.cz Zvěřinové hody neodmyslitelně patří k podzimu. Během slavností sv. Huberta, patrona myslivců, můžete ochutnat srnu či daňka, poznat myslivecké rituály a navštívit zámecký park s labyrinty zdarma. Svatohubertské slavnosti se konají také na zámku v Boskovicích. Sobotní odpoledne poskytne zábavu pro celou rodinu. Těšit se můžete na myslivecké trubače či přehlídku loveckých psů. Více informací na www.zamekboskovice.cz Česká zabíjačka Minulý víkend se na nádvoří zámku servírovaly guláše, teď je vystřídají zabíjačkové speciality. Ochutnáte nejenom jitrnice a jelítka, ale i čtyři druhy tradičních českých buchet. Podzimní festival chutí |