Lidovky.cz

Cukroví peče většina domácností. Tak osm druhů

Jídlo

  16:30
Češi stále dávají přednost domácímu vánočnímu cukroví před kupovaným. Na svátky si ho peče přes 90 procent domácností. Hospodyňky se letos v průměru chystají upéct osm druhů.

Vanilkové rohlíčky. foto: Shutterstock

České hospodyňky zpravidla sází na tradiční a dlouhodobě oblíbené druhy pečiva. Nejčastěji tak připravují vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, včelí úly a perníčky. Nejvíce druhů pečiva se podle průzkumu peče v Jihomoravském kraji, naopak nejméně v Plzeňském kraji, vyplývá to z internetového průzkumu společnosti Unilever.

Letos se průzkum, který firma Unilever provádí před Vánoci již několik let, zaměřil také na věk respondentek, které vánoční cukroví pečou. Přestože z výsledků dotazů vyplývá, že se peče napříč všemi věkovými kategoriemi, více druhů pečou lidé ze střední a starší generace.

Recepty:

"Předchozí průzkumy prokázaly, že i když některá z domácností nepeče, dostanou cukroví od svých příbuzných, pečení se tak v rámci rodiny přesouvá na další členy, nejčastěji na babičky," uvedl Petr Hantych z Unileveru.

Linecká kolečka ze žitné mouky.

Průzkum se uskutečnil v průběhu letošního listopadu a prosince na internetových stránkách Unileveru www.nadoma.cz. Zúčastnilo se ho 469 respondentů.

Nejoblíbenějšími tradicemi a zvyky, které Češi dodržují během vánočních svátků, jsou kromě pečení cukroví poslouchání koled, návštěvy vánočních trhů, krájení jablka, trhání "barborek" a zdobení vánočních stromků, vyplynulo z nedávného průzkumu agentury Factum Invenio. Při štědrovečerní večeři většina lidí stále dává přednost bramborovému salátu a smaženému kapru.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.