Lidovky.cz

Vinná klobása k svátkům patří. Zkuste ji na pivu

Jídlo

  9:38
Vinná klobása k vánočním svátkům prostě patří. Někteří lidé ji jedí i ke štědrovečerní večeři. Pokud jste na ni dostali chuť, zkuste si ji připravit třeba na černém pivě.

Vinná klobása na pivě foto: Kuchařka pro báječné tchyně, Smart Press, 2011.

Můj dědeček z Opřetic byl skvělý řezník, jeho jitrnice, jelita, tlačenky a v neposlední řadě vinné klobásy byly nedostižné. Když dnes vidím v řeznictví vinné klobásy, občas neodolám a se vzpomínkou na dědečka je koupím. Ty jeho nikterak dochucovat a "připravovat" nepotřebovaly, byly skvělé jen tak, jednoduše opečené. Ty současné připravím na pivě.

Recept pro čtyři osoby
Budete potřebovat:
800 g vinné klobásy
1–2 cibule
2–3 stroužky česneku
100–150 ml kvalitního jemného rajčatového protlaku
150 ml černého piva
mletý pepř, sůl

Postup:
Vinnou klobásu stočíme do menších koleček, upevníme párátkem a opečeme – nejlépe bez tuku (na titanové pánvi je to ideální).

Přendáme na talíř. Na vypečeném tuku v pánvi zpěníme nadrobno nakrájené cibule (jednu nebo dvě podle chuti a velikosti) a utřené stroužky česneku. Přidáme protlak (podle chuti, jak má kdo rád) a rozředíme asi 150 ml černého piva. Přidáme trochu mletého pepře, dosolíme.

Opečené klobásky vložíme zpět do pánve, obrátíme, aby se obalily z obou stran směsí, a na asi 15–20 minut dáme do trouby, předehřáté na 200 stupňů.

Podáváme s chlebem.

TIP: Pečení domácího chleba nebo chlebových "bandurků" je v poslední době moje vášeň, která mě naplňuje radostí. K těmhle klobáskám je takový domácí chléb dokonalou přílohou.

Obálka kuchařky

Recept pochází z knihy Kuchařka pro báječné tchyně z nakladatelství Smart press.

Kuchařku napsala Helena Chvátalová pro ženy, které se, tak jako ona, v den svatby svého dítěte staly tchyněmi. Najdete v ní spoustu receptů na dobré moučníky či na jídla, která jsou nenáročná na suroviny i na čas – ideální ve chvíli, kdy se mladí objeví nečekaně, a i když prý nemají hlad, za chvíli jsou talíře s nabídnutým jídlem prázdné.

Autor:
Témata: pivo, chléb, pánev
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.