Lidovky.cz

Nejchutnější jablko? Melrose, tvrdí znalci

Jídlo

  7:00
HOLOVOUSY - Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody se překvapivě stala odrůda Melrose. V minulosti se tato starší odrůda obvykle umísťovala mezi desátým až 15. místem.
Jablk

Jablk foto: Shutterstock

Degustace proběhla ve čtvrtek v Hořicích na Jičínsku. O pořadí 44 hodnocených odrůd letos rozhodlo na 200 degustátorů, řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského z Holovous na Jičínsku. Pravidelnou ochutnávku ústav pořádal po třiačtyřicáté.

Spotřeba jablek

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 27 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují se spotřebou kolem 13 kilogramů na osobu a rok pomeranče a mandarinky a s 12 kilogramy banány. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku je 91 kilogramů na osobu a rok.

Odrůda Melrose, která byla vyšlechtěna v USA křížením odrůd Jonathan a Red Delicious, degustátory nejvíce zaujala šťavnatostí a vůní. Jablka této odrůdy při kousnutí příjemně křupou. Vnějším vhledem však moc atraktivní nejsou. Plody mají smutně červenou barvu. "Odrůda Melrose se nejvíce sázela zhruba před 20 lety, nyní je na ústupu. Její pěstování je složitější, například vyžaduje zakrslou podnož. Bez problémů není ani její skladování," řekl Paprštein.

Na druhém místě se v degustaci umístilo holovouskými výzkumníky nově vyšlechtěné jablko nazvané zatím HL 902. "Jde o hybrid, který ještě nemá ani jméno," uvedl Paprštein. Asi čtvrtina letos hodnocených vzorků patřila právě hybridům. Degustace totiž mají ukázat, jak populace reaguje na nové odrůdy a jak si tyto hybridy po stránce chuti stojí v porovnání se zavedenými odrůdami. Třetí místo v degustaci zaujala v Holovousích vyšlechtěná odrůda Berta.

Ovocnáři, zahrádkáři, výzkumníci i laici z celé republiky degustovalo celkem 44 odrůd jablek. Nejchutnější je podle nich Melrose.

V obchodní síti silně zastoupené tradiční odrůdy Rubín, Golden Delicious, Idared či Granny Smith degustátory letos nijak výrazně nezaujaly. Nejlépe se z nich umístil Rubín,a to na 14. místě. Golden Delicious byl 29., Idared 39. a Granny Smith zaujal 42. pozici. "U Granny Smith její umístění ovlivnilo to, že ještě není v takzvané konzumní zralosti," vysvětlil Paprštein.

ČTĚTE TAKÉ:

Loňský rok nebyl pro ovocnáře jednoduchý. Loňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy, v celé zemi má být podle dosavadních odhadů sklizeň jablek nejnižší od roku 1984. Odrazilo se to i při degustaci. Jablka vedle mrazů poškodily i kroupy, takže organizátoři ochutnávky z holovouského výzkumného ústavu museli poprvé v historii z hodnocení vyřadit kategorii vzhledu jablka. Degustátoři tak hodnotili vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.