Emoce na talíři
14., 18. a 19. února, restaurace Essensia, hotel Mandarin Oriental Prague, www.mandarinoriental.cz
Při příležitosti svátku zamilovaných stvořil šéfkuchař Jiří Štift a jeho sous chef Stephen Senewiratne 11chodové technoemocionální menu Koření Asie. Každý pokrm připravovaný metodou molekulární gastronomie vypadá jako malé umělecké dílo. Nečekejte podivná želé, jen jídla s čistou chutí, intenzivní vůní a vtipem. Rezervace nutná, menu stojí 2012 Kč.
Valentýn v Pálffy Palác Clubu
13. - 17. února, Palffy Palác Club, Praha, www.palffy.cz
Pozvěte svou lásku do restaurace Pálffy Palác Club. Šéfkuchař Martin Blažek a jeho tým připravili na svátek zamilovaných výtečné valentýnské menu, které můžete ochutnat od 13. do 17. února. Tvoří jej grilované kalamáry na trhaných salátových listech s kumquatem, grilovaná kambala na zelenině s peruánskou Quinoa a omáčkou Beurre Blanc nebo konfitované jehněčí kolínko dušené na italském Chianti podávané s bramborovým pyré a na závěr jahodové Mille-feuille podávané s ovocným Coulis. Za menu zaplatíte 990 korun, i tady se rezervace vyplatí.
Jahodové Mille-Feuille z krému MascarponeIngredience: 0,5 kg Mascarpone * 12 větších jahod * cukr moučka dle potřeby * 1 x A4 listového těsta * 0,5 kg lesního ovoce * snítka máty * mletá skořice Postup: Mascarpone vyšleháme s moučkovým cukrem. Listové těsto vyválíme, nakrájíme na stejně velké trojúhelníky, položíme na pečící papír a zatížíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C. Upečené trojúhelníky posypeme směsí skořice a moučkového cukru. |
Ústřice a čokoláda v La Gare
14. února, Brasserie La Gare a Boutiques Gourmandes, Praha, www.lagare.cz
Také Brasserie La Gare připravila pro své hosty valentýnské menu. To obsahuje Mille-Feuille z uzeného lososa s lilkovou pěnou a keta kaviárem, kachní prso s omáčkou "Grand Marnier" a bramborovým nákypem či Mořský jazyk s omáčkou z mušlí na lůžku s hráškových lusků a jako dezert čokoládové pate plněné marcipánem s malinovou omáčkou. Čeká vás i ústřičný bar s champagne, který bude otevřený pouze během odpoledne a večera na sv. Valentýna. Obchod Boutiques gourmandes, který je součástí restaurace, nabízí pralinková srdce plná originálních čokoládových bonbónů a valentinská 'srdíčková' lízátka.
Valentýnské víno:Mladá Lahoferka rosé 2011 (Svatovavřinecké) Moravské zemské víno (cena 130 Kč) „Česko nemá takovou tradici jako Francie, kde se na Valentýna pije víno Saint Amour, v českém překladu Svatá láska. Pamětníci si ale možná vzpomenou na tzv. Ano víno, které možná může za u nás vžitou představu, že víno na tento svátek má být aromatické či sladké, popřípadě obojí. Taková je i Mladá Lahoferka, která – ačkoli byla uvedena na trh v čase Svatomartinského – je v současné chvíli ve skvělé kondici. Víno starorůžové barvy, s vůní červeného rybízuamalin, v chuti možná až kýčovitě sladké, avšak s perfektně vyváženými kyselinami. Vyznavačům sušších vín doporučím Mladý Lahofer, bílé cuvée z odrůd Müller Thurgau a Muškát moravský.“ |
Grand Restaurant Festival
do 15. února, celá česká republika, www.grandrestaurantfestival.cz
Oslavte Valentýna v některé ze špičkových restaurací. Tradiční zimní festival dle Maurerova Výběru Grand Restaurant končí až ve středu 15. února, takže valentýnskou večeři ještě stihnete. Před návštěvou restaurace je třeba si na webu vybrat degustační menu (200-600 Kč), zarezervovat konkrétní čas a den a zaplatit. Více informací na webu.