Lidovky.cz

Polští židé mají své kontrolory košer jídla

Jídlo

  7:00
KRAKOV - Sedmnáct polských židů obdrželo ve středu oficiální certifikát, na základě kterého se stali kontrolory dodržování zásad přípravy košer jídla. Jde o první takovou skupinu od konce druhé světové války, informovala organizace, která pomáhá Polákům v hledání židovských kořenů.
Židovská kultura (ilustrační foto).

Židovská kultura (ilustrační foto). foto: Shutterstock

Sedmnáctičlenná skupina kontrolorů, kteří jsou ve věku mezi dvaceti a třiceti lety, má za sebou třídenní školení pod vedením odborníků na přípravu jídla podle židovských rituálů. Na vše dohlížel polský vrchní zemský rabín Michael Schudrich.

"Naprostá většina židů vyrůstala, aniž by znala zásady pro to, aby jídlo bylo košer. Tím, že vyškolíme skupinu kontrolorů, pomáháme polským židům navázat na jejich tradice," řekl ředitel izraelské nadace Šavej Israel.

Zásady používání masa a mléka

Lidé, kteří nyní mohou dohlížet na výrobu a zabezpečení košer potravin, jsou v Polsku potřební kvůli tomu, že se tamní židovská komunita rozrůstá. Do Polska také jezdí mnoho židovských turistů. Absolventi školení se učili například o zásadách používání mléka a masa nebo třeba o předpisech týkajících se jídla připravovaného na svátek pesach.

Mašgiach má za úkol vyhledávání správných výrobců, dohlíží na to, aby producenti používali postupy a suroviny, které židovské náboženské předpisy povolují.

Židé v Polsku:

Židé na území dnešního Polska žijí nejméně do desátého století. Před začátek druhé světové války jich v této zemi žilo asi 3,2 milionu, což byla asi desetina celkového počtu obyvatel. Holokaust přežila jen malá část z nich, statistika z roku 1946 podle AFP hovoří o 200.000 židech v Polsku.

Bezprostředně po válce i v následujících desetiletích komunismu jich kvůli antisemitismu mnoho emigrovalo. Podle různých odhadů židovská komunita v Polsku v současnosti čítá 20.000 až 50.000 osob.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.