Lidovky.cz

Tři hvězdičky Michelin získal podnik v Alpách

Jídlo

  7:00aktualizováno  11:00
Na jazyku se rozplývající šťavnatá ryba z Ženevského jezera s citronovým těstíčkem a pórkem patří ke specialitám, které vynesly tři hvězdičky francouzskému šéfkuchaři Emmanueli Renautovi.

Francouzský šéfkuchař Emmanuel Renaut před restaurací Flocons de sel, která získala tři hvězdičky Michelin. foto: ČTK

Jeho restaurace ve francouzských Alpách je podle agentury AFP jediná, která přibyla s tímto oceněním v novém francouzském vydání prestižního gastronomického "červeného" průvodce Michelin, jenž byl v pondělí zveřejněn.

Interiér tříhvězdičkové restaurace ve francouzských Alpách.

"Je to velmi, velmi silná emoce. Je to odměna za práci, za vášeň. Je to Zlatý grál, člověk neví, zda toho někdy dosáhne," řekl čtyřiačtyřicetiletý Renaut, jehož restaurace Flocons de sel v honosném alpském středisku Megeve se již dříve dostala mezi 25 provozů zařazených v kategorii "znamenitá kuchyně, která stojí za cestu".

Průvodce, který obsahuje 26 tříhvězdičkových restaurací, 83 dvouhvězdičkových restaurací a 485 provozů s jednou hvězdičkou, oceňuje na Renautově kuchyni to, že je nejen nápaditá a báječná, ale že také pečlivě respektuje sezonnost a místní původ produktů. Renaut, jehož polední menu přijde na 42 až 149 eur (1050 až 3730 korun), ujistil, že po vstupu mezi elitu nezvýší ceny.

Francouzský šéfkuchař Emmanuel Renaut ve své kuchyni.

Průvodce, který čelí stále silnější konkurenci řady vlivných blogů, podle AFP zdůrazňuje, že jeho inspektoři, známí svou přísností, jsou vždy anonymní jako obyčejní klienti a pokaždé platí účet za konzumaci.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.