Lidovky.cz

Muzeum gastronomie otevře na Velikonoce

Jídlo

  7:00
PRAHA - Síň slávy české gastronomie, ale i expozici o stolování a historii příborů otevře počátkem dubna nové Muzeum gastronomie v Jakubské ulici v Praze. Kromě nejstarší česky psané kuchařky se zde zájemci budou moci seznámit i s proslulými českými a světovými kuchaři, cukráři či hoteliéry.
Gastronomie - ilustrační foto.

Gastronomie - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Zpřístupněna bude i část věnovaná úpravám jídelní tabule včetně popisu základních pravidel stolování. První část muzejní expozice bude zatím přístupná pouze pro školy nebo ohlášené skupiny, řekla kurátorka Nina Provaan Smetanová.

ČTĚTE TAKÉ:

"Muzea zabývající se historií gastronomie jsou novinkou a doposud jich po světě není mnoho. My se neomezujeme na prezentaci sbírek artefaktů tradičním muzejním způsobem, ale vytváříme prostor, ve kterém poutavým způsobem představujeme historii vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci," uvedla Smetanová.

Kuchařka Magdaleny Rettigové

Síň slávy české gastronomie seznámí zájemce s historií českých kuchařských knih od prvního česky psaného rukopisu z 15. století až po autory druhé poloviny 20. století. Muzeum například získalo úplně první vydání kuchařky od buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové.

"Dále (síň) připomíná významné gastronomické podnikatele a úspěchy československého pohostinství na světových výstavách," dodala Smetanová.

Zpřístupněn bude i sál velkých kuchařů a filosofů gastronomie, kteří patří mezi zakladatele oboru. "Je zde zastoupen například Guillaume Tirel zvaný Taillevent, který vařil a psal ve Francii 14. století," uvedla Smetanová.

Zájemci se budou moci seznámit i s recepty slavného italského mistra a autora rozsáhlé renesanční kuchařky Bartolomea Scappiho, který vařil pro labužnického papeže Pia V. Chybět nebude ani francouzský gastronom Alexandre Balthazar Laurent Grimod de La Reyniere, autor receptu na dropa nadívaného dalšími 16 druhy drůbeže.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"První část muzea zpřístupníme během Velikonoc. Pro plnou veřejnost otevřeme někdy kolem 10. května, jak vyjdou dokončovací práce," řekla Smetanová. Přibude hlavně expozice věnovaná úpravám pokrmů - od pravěkého ohniště a vaření bez nádob, přes dýmnou a krbovou kuchyň až po mikrovlnou troubu a konvektory.

Více o muzeu najdou zájemci na www.muzeumgastronomie.cz.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.