Lidovky.cz

Extra hořké pivo z Nošovic ochutnejte ve věži

Jídlo

  7:00
Nošovický Radegast sice není nejmladší pivovar u nás, jak tvrdí na svém webu, přesto je položení jeho základního kamene teprve v roce 1965 na tuzemské poměry rozhodně zaznamenáníhodné. Premiérovou várku tu sládek uvařil o pět let později.
Pivo (ilustrační foto)

Pivo (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Severomoravský podnik se zaměřuje na klasiku, sortiment tvoří pouze desítka a dvanáctka. Přesto Radegast restaurace občas zaváží i nefiltrovaným pivem. Pro první čtvrtletí letošního roku navíc už podruhé uvařil speciál Extra hořký. Světlé pivo se zvýšenou dávkou chmele je také extra alkoholické, celých 6,5 procenta. Točí se jen na Moravě, k radosti pivařů z Čech je ale k dostání i v lahvích.

Chmelová vůně doprovází už nalévání speciálu do sklenice, odér překvapivě rychle zmizí.  Pěna není vysoká, ale drží dlouho. Pivo rumové barvy, uvařené z ječných sladů a chmelových produktů, se uvádí vycizelovanou chutí. Znatelný říz dělá prostor závěrečné hořkosti. Ta však navzdory názvu speciálu ostatní vjemy nijak nepřebíjí, jen doplňuje ideálně namíchaný koktejl.

Pokud vás zajímají moderní technologie vaření piva, vyrazte sem na exkurzi. Otevřeno mají od pondělí do soboty, vstupné je 80 korun. Zlatým hřebem prohlídky je ochutnávka hořkého piva v degustační místnosti ve věži.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.