Milovníci sladkých dezertních vín si budou moci nové slámové víno koupit přímo ve viničním domku Botanické zahrady a podle vedoucího vinice Martina Beránka je kvalitativně srovnatelné s přírodně sladkými víny z Česka i ze zahraničí. V nabídce je "hutnější" ročník 2009 v počtu 200 lahví a 350 lahví "lehčího" ročníku 2010. Oba ročníky vznikly z kombinace hroznů Ryzlinku vlašského a Tramínu červeného.
Vysokou cenu Beránek vysvětluje tím, že slámové víno je nejen náročnější na přípravu, ale tvoří také jen zlomek celkové produkce vinařství s celkovou plochou tři hektary. "S kvalitou jsme velmi spokojeni, ale o rozšíření produkce tohoto vína zatím neuvažujeme. Je to jen spíš na doplnění tržního segmentu," dodal Beránek.
Slámové víno podle něj může být dobrou investicí. "Ovšem jen ve střednědobém horizontu. Díky vysokému podílu cukru bude víno ještě zrát. Takže vhodné k archivování je, ale jen tak na sedm až devět let," uvedl Beránek.
Slámové víno, které dostalo svůj přívlastek podle hroznů uchovaných v bedýnkách vystlaných slámou, je typické svým vysokým obsahem cukru a výraznou plnou chutí. Vzniká z velmi zralých hroznů, které po sklizni ještě tři měsíce uskladněné dozrávají a "sládnou". Poté už je jejich zpracování stejné jako u klasických vín.