Při návštěvě expozice lidé projdou všemi epochami vaření. "Na muzeu jsme pracovali více než dva roky. Máme tady historii vaření od prvního ohniště, pak máme dýmnou jizbu, krbovou kuchyň a také ukázku prvních sporáků," kurátorka Nina Provaan Smetanová.
Návštěvníci uvidí i klasickou hospodu, bar, vinný sklípek nebo tradiční kupecký krámek. Sekce věnovaná stolování přináší historii příborů a úpravy jídelní tabule včetně základních pravidel stolování.
Důležité informace:Muzeum gastronomie je otevřeno denně od 10 do 19 hodin. Vstupné stojí 180 korun, pro seniory a studenty je zlevněno na 140 korun. |
Síň slávy české gastronomie seznámí zájemce s historií českých kuchařských knih od prvního česky psaného rukopisu z 15. století až po autory druhé poloviny 20. století. Muzeum například získalo úplně první vydání kuchařky od buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Ze světových významných kuchařů a filozofů gastronomie bude představen například Francouz Guillaume Tirel, zvaný Taillevent, který působil ve 14. století na francouzském královském dvoře, nebo italský papežský kuchař Bartolomeo Scappi.
V plánu jsou i krátkodobé výstavy, workshopy, přednášky a kurzy, které budou určeny pro školy i pro širokou veřejnost. "Připravujeme i muzejní prodejnu s českými specialitami a těšíme se na to, že se tady budou prezentovat jejich výrobci a nabízet ochutnávky," dodala Smetanová.