Lidovky.cz

Kuchyně všech druhů. Nahlédněte do Muzea gastronomie

Jídlo

  7:00
PRAHA - Historii kuchařského umění, pohostinství, stolování i slavné světové i české kuchaře a gastronomické odborníky představí návštěvníkům Muzeum gastronomie, které je od středy otevřeno v Jakubské ulici v pražském Starém Městě.

Na výstavě jsou k vidění i plně vybavené kuchyně. foto: ČTK

Při návštěvě expozice lidé projdou všemi epochami vaření. "Na muzeu jsme pracovali více než dva roky. Máme tady historii vaření od prvního ohniště, pak máme dýmnou jizbu, krbovou kuchyň a také ukázku prvních sporáků," kurátorka Nina Provaan Smetanová.

Expozice představuje všechny epochy vaření. Takhle vypadaly první kuchyně.

Návštěvníci uvidí i klasickou hospodu, bar, vinný sklípek nebo tradiční kupecký krámek. Sekce věnovaná stolování přináší historii příborů a úpravy jídelní tabule včetně základních pravidel stolování.

Důležité informace:

Muzeum gastronomie je otevřeno denně od 10 do 19 hodin. Vstupné stojí 180 korun, pro seniory a studenty je zlevněno na 140 korun.

Síň slávy české gastronomie seznámí zájemce s historií českých kuchařských knih od prvního česky psaného rukopisu z 15. století až po autory druhé poloviny 20. století. Muzeum například získalo úplně první vydání kuchařky od buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Ze světových významných kuchařů a filozofů gastronomie bude představen například Francouz Guillaume Tirel, zvaný Taillevent, který působil ve 14. století na francouzském královském dvoře, nebo italský papežský kuchař Bartolomeo Scappi.

V plánu jsou i krátkodobé výstavy, workshopy, přednášky a kurzy, které budou určeny pro školy i pro širokou veřejnost. "Připravujeme i muzejní prodejnu s českými specialitami a těšíme se na to, že se tady budou prezentovat jejich výrobci a nabízet ochutnávky," dodala Smetanová.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.