Lidovky.cz

Tisíce lidí přilákal o víkendu Prague Food Festival

Jídlo

  20:27
PRAHA - Tisíce lidí přilákala třídenní gastronomická přehlídka chutí a vůní Prague Food Festival. V Královských zahradách Pražského hradu mohli od pátku do neděle ochutnat vybrané pochoutky mezinárodní kuchyně, českou klasiku, ale i chutně připravené červy s nudlemi nebo cvrčky na másle.

Zleva organizátor Prague Food Festivalu Pavel Maurer, šéfkuchař v hotelu Radisson Blu Alcron, restaurací Alcron a La Rotonde a držitel Michelinské hvězdy Roman Paulus , šéfkuchařka Le Patio Sofia Smith a šéfkuchař Terasy U Zlaté studně Pavel Sapík foto: ČTK

Festivalu se letos zúčastnilo na 45 restaurací, které do zahrad vyslaly své nejlepší kuchaře a šéfkuchaře, aby široké veřejnosti nabídli vybraná tříchodová až čtyřchodová menu či jednotlivé pokrmy a dezerty.

ČTĚTE VÍCE:

Za pochutiny milovníci dobré kuchyně platili papírovými stravenkami, takzvanými "grandy". Jedno kompletní menu vyšlo na 10 grandů, tedy na 250 korun. Vstup do areálu stál 400 až 450 korun. "Je to tady fajn, i když najíst se dosyta je tady tedy hodně drahé. Některé věci mi moc nechutnaly, ale za jiné bych naopak klidně dala i dvakrát tolik," řekla jedna z návštěvnic, která do parku přivedla i své dvě děti.

Některé z nabízených jídel lákaly kolemjdoucí svou vůní, jiné svým netradičním vzhledem, jako například stánek hotelové restaurace z pražského hotelu Mandarin Oriental na Starém Městě. Namísto porcelánového talíře návštěvníci dostali plastovou pipetu a další laboratorní náčiní s jednotlivými chody, které ale "klamaly tělem".

Sladká třešeň například ukrývala paštiku a šroubovací tuba okurkový salát s jogurtem. Na druhém konci areálu z dálky voněly telecí nožičky a kachní žaludky s čočkou z francouzské restaurace Art Nouveau sídlící v Obecním domě.

Pohlreichův kuchařský kurz

Tamní kuchaři se kulinářské přehlídky zúčastnili i loni. Při sestavování menu se tak drželi osvědčeného postupu. "Hlavně chceme, aby lidi ochutnali něco netradičního, něco co si běžně doma nepřipraví. Třeba ty kachní žaludky. Spousta lidí si je oškliví, ale pak je ochutnají a jsou nadšení," řekl zástupce šéfkuchaře Dušan Svoboda.

Jak se umí v kuchyni otáčet na festivalu předvedl také šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který před zaplněným sálem Míčovny Pražského hradu vedl improvizovaný kuchařský kurz. Jednu z nejdelších front před svým stánkem měl také šéfkuchař Roman Paulus, který pro hotelovou restauraci Alcron získal prestižního "kulinářského Oscara" - michelinskou hvězdu.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.