Lidovky.cz

Jeseníky uvaří tradiční recepty. Sádlem maštěné

Jídlo

  7:00
Co se jedlo v Jeseníkách? Sézónní jídla, ale velmi často kalorická - sádlem maštěná! Dvě desítky restaurací v Olomouckém a Moravskoslezském kraji uvaří v rámci festivalu Chuť Jeseníků tradiční recepty původních obyvatel.

Bramborák. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Akce chce seznámit obyvatele Jeseníků a hlavně turisty s tradiční regionální gastronomií. "Festival potrvá po celou letošní sezonu, začal v pátek a končí na konci září. Letos se do něj zapojily dvě desítky restaurací, od Šumperku, Jeseníku, Rýmařova či Bruntálu včetně nejvýše položené restaurace na vysílači Praděd," řekla organizátorka festivalu Tereza Schreiberová.

Letošní ročník se zaměřil především na kvalitu jídel. "Málokterý kuchař si dokáže představit, jaká to jsou tradiční jesenická jídla. Letos jsme proto zapracovali na kvalitě a pustili se i do podrobnějšího zkoumání tradičních receptů," řekla organizátorka. Kuchaři, kterí budou pokrmy připravovat, prošli ve středu speciálním kurzem.

Novinkou je i to, že se do festivalu zapojí školní jídelny. "Tento týden to je jídelna Základní školy Vrchlického v Šumperku, kde vaří tradiční jesenická jídla. Děti prý o to mají velký zájem, je to něco nového. Během akce se do něj zapojí i další školní jídelny," dodala Schreiberová.

Jídla sezóní, ale karolická

Loni si lidé pochutnávali na Pradědově huse s jablky, Rýmařovské roštěné, masových kuličkách v nudlovém těstě, ševcovských omeletách, Vozkově houskové polévce nebo na hovězím masu s rejvízským křenem. Restaurace nabízely nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu. Nyní se lidé mohou těšit například i na játra vařená ve víně s jablky či na Pradědovu bramborovou polévku.

Bramboračka s houbami (ilustrační foto)

"Kuchyně byla vždy ze sezonních čerstvých surovin, velmi kalorická, maštěná špekem a sádlem, protože zdejší lidé pracovali fyzicky a mohli si to dovolit," uvedla za organizátory festivalu Bohumila Týncová.

Recepty nalezli v archivech, soukromých sbírkách i na půdách babiček. Podle zástupců festivalu pátrání po originálních receptech nebylo jednoduché.

Původní němečtí obyvatelé Jeseníků byli z velké části odsunuti a do jejich domů se po válce přistěhovali lidé z různých koutů Čech, Moravy i Slezska. Seznam restaurací i bližší informace o festivalu najdou návštěvníci na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.