Lidovky.cz

Pstruh, candát či siven. 3 recepty od šéfkuchařů

Jídlo

  7:00
Češi v konzumaci ryb za světem trochu zaostávají. Ryby jedí jen v období vánočních svátků. A to je velká škoda. Pro letní dny jsou rybí pokrmy ideální. Ochutnat je můžete v rámci festivalu Ryba z Čech, který právě odstartoval. Tady jsou tři recepty, které šéfkuchaři v rámci gastronomické přehlídky připraví.

Filet z candáta pečený s máslovou omáčkou a bramborovo-pomerančovým pyré. foto: www.rybazcech.cz

Rillettes z lososového pstruha s crème fraiche, podávané s opečenou bagetou
Mozaika (šéfkuchař Jaroslav Kučera)

Budete potřebovat: 2 kusy lososového pstruha, 300g crème fraiche, sůl, pepř, čerstvou pažitku, bagetu

Rillettes z lososového pstruha s cre;me fraiche, podávané s opečenou bagetou.

Postup: Ryby vykucháme, zbavíme šupin, žáber a ploutví. Celé ryby dáme na pečící papír, lehce zevnitř osolíme a pečeme 25 minut na 180 stupňů. Poté ryby vytáhneme a necháme vystydnout. Odstraníme kůži a opatrně sundáme maso od kostí. Maso natrháme na drobná vlákna a smícháme s crème fraiche, solí, pepřem a posekanou pažitkou. Směs dáme do malých mističek, hezky zahladíme a nakonec zalijeme přepuštěným máslem (cca 1mm) a dáme do lednice. Podáváme s opečenou bagetou.

Festival Ryba z Čech:

Čerství pstruzi.

České rybí speciality můžete ochutnat během festivalu Ryba z Čech. Gastronomická akce se uskuteční od 16. července do 5. srpna v osmi vybraných restauracích v Praze, Ostravě a Pardubicích. Festival chce představit hned několik druhů českých ryb v tradičních i méně známých úpravách. Ochutnat můžete i všechny zveřejněné recepty. Tříchodové festivalové menu bude stát 290 korun. Více informací najdete na www.rybazcech.cz

Candát na grilu s pomerančovým rizotem a smetanovou omáčkou
Buena Vista Restaurant (šéfkuchař Roman Kurfiřt)

Budete potřebovat: filety z candáta, 50g pomeranče, 5cl pomerančový sirupu, 1dl smetany, 60g arborio rýže, 5cl bílé víno, mix bylinek, sůl, pepř, olivový olej

Postup: Filé z candáta osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si orestujeme rýži, přidáme sůl, bílé víno, pomeranče a necháme restovat. Ke konci přidáme smetanu. Do rendlíku dáme pomerančový sirup a smetanu toto necháme zredukovat na 1/2. Candáta grilujeme cca 3-4 minuty z každé strany.

ČTĚTE TAKÉ:

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami a pečenými bramborami se šalotkou a čerstvým tymiánem

Budete potřebovat: 800g filet sivena, 100g másla, 50g česneku, sůl, čerstvý tymián, čerstvou šalvěj, hladkolistou petržel, citrón, 1 ks žluté cukety, olivový olej, 1 kg nových brambor, 150g šalotky

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami.

Postup: Filety sivena naložíme do nasekaných čerstvých bylinek a necháme 24 hodin marinovat. Na grilovací pánvi na másle opečeme sivena společně s plátky česneku a osolíme. Cuketu nakrájíme na plátky a na sucho ji ogrilujeme. Poté ji pokapeme olivovým olejem. Smícháme neoloupané brambory nakrájené na čtvrtky, šalotku na měsíčky, nasekaný čerstvý tymián, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme do pekáčku. Pečeme v troubě. Ozdobíme citrónem.

Autor:
Témata: recept, Ryby, Česko, sůl
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.