Rillettes z lososového pstruha s crème fraiche, podávané s opečenou bagetou
Mozaika (šéfkuchař Jaroslav Kučera)
Budete potřebovat: 2 kusy lososového pstruha, 300g crème fraiche, sůl, pepř, čerstvou pažitku, bagetu
Postup: Ryby vykucháme, zbavíme šupin, žáber a ploutví. Celé ryby dáme na pečící papír, lehce zevnitř osolíme a pečeme 25 minut na 180 stupňů. Poté ryby vytáhneme a necháme vystydnout. Odstraníme kůži a opatrně sundáme maso od kostí. Maso natrháme na drobná vlákna a smícháme s crème fraiche, solí, pepřem a posekanou pažitkou. Směs dáme do malých mističek, hezky zahladíme a nakonec zalijeme přepuštěným máslem (cca 1mm) a dáme do lednice. Podáváme s opečenou bagetou.
Festival Ryba z Čech:České rybí speciality můžete ochutnat během festivalu Ryba z Čech. Gastronomická akce se uskuteční od 16. července do 5. srpna v osmi vybraných restauracích v Praze, Ostravě a Pardubicích. Festival chce představit hned několik druhů českých ryb v tradičních i méně známých úpravách. Ochutnat můžete i všechny zveřejněné recepty. Tříchodové festivalové menu bude stát 290 korun. Více informací najdete na www.rybazcech.cz |
Candát na grilu s pomerančovým rizotem a smetanovou omáčkou
Buena Vista Restaurant (šéfkuchař Roman Kurfiřt)
Budete potřebovat: filety z candáta, 50g pomeranče, 5cl pomerančový sirupu, 1dl smetany, 60g arborio rýže, 5cl bílé víno, mix bylinek, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Filé z candáta osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si orestujeme rýži, přidáme sůl, bílé víno, pomeranče a necháme restovat. Ke konci přidáme smetanu. Do rendlíku dáme pomerančový sirup a smetanu toto necháme zredukovat na 1/2. Candáta grilujeme cca 3-4 minuty z každé strany.
ČTĚTE TAKÉ: |
Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami a pečenými bramborami se šalotkou a čerstvým tymiánem
Budete potřebovat: 800g filet sivena, 100g másla, 50g česneku, sůl, čerstvý tymián, čerstvou šalvěj, hladkolistou petržel, citrón, 1 ks žluté cukety, olivový olej, 1 kg nových brambor, 150g šalotky
Postup: Filety sivena naložíme do nasekaných čerstvých bylinek a necháme 24 hodin marinovat. Na grilovací pánvi na másle opečeme sivena společně s plátky česneku a osolíme. Cuketu nakrájíme na plátky a na sucho ji ogrilujeme. Poté ji pokapeme olivovým olejem. Smícháme neoloupané brambory nakrájené na čtvrtky, šalotku na měsíčky, nasekaný čerstvý tymián, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme do pekáčku. Pečeme v troubě. Ozdobíme citrónem.