Lidovky.cz

Česneková zmrzlina i chutě orientu. Kam za jídlem?

Jídlo

  7:00
Co si takhle zpříjemnit víkend dobrým jídlem? Česnekové speciality můžete ochutnat na zámku Buchlovice, čerstvý chléb a další speciality upečou v Lenoře a ve Znojmě zase představí kuchyň evropskou i orientální. Stačí si jen vybrat.

Bez koření by to v indické kuchyni nešlo. foto: Shutterstock

Fusion cuisine na Šramlfestu ve Znojmě
27. a 28. 7., Znojmo, Mikulášské náměstí, www.sramlfest.eu

Netradiční kulinářské speciality můžete ochutnat na festivalu hudby, divadla a výtvarna Šramlfest 2012 ve Znojmě. Na multikulturní akci se představí gastronomický styl "fusion cuisine" (fúzní kuchyně), který spočívá v propojení a dokonalém sladění rozdílných světových kuchyní. "Spojíme typicky jihomoravské a české recepty s kuchyní evropských zemí, Orientu nebo Jižní Ameriky," lákají tvůrci festivalu. Těšit se můžete také na domácí zázvorovou a ovocnou limonádu, bezovou a diviznovou šťávu nebo ledový zelený čaj s mátou. A možná bude i domácí zmrzlina. K tomu všemu skvělá hudba. Ideální tip, jak strávit sobotu.

Maso připravené v peci tandoor.

Slavnosti chleba v Lenoře
28. 7., od 9 do 13 hodin, Lenora, www.sumava.net/iclenora

V obci Lenora se uskuteční další tradiční pečení chleba v peci z roku 1837. Mistr pekař připraví kromě křupavého chleba i výtečné houstičky, koláče i tradiční lenorské česnekové placky. Atmosféra při pečení je prý jedinečná. Čerstvé pečivo se neprodává, ale rozdává všem přítomným zdarma na ochutnání. Poslední sobota v červenci navíc tradičně patří Lenorské slavnosti chleba. Každoročně vedle pečení chleba probíhá mnoho dalších doprovodných lákavých akcí. Děti čekají pohádky a soutěže, dospělí se mohou těšit na hudební vystoupení a šermířské souboje.

Rybí pokrmy ve vybraných restauracích
16. 7. - 5. 8., vybrané české restaurace, www.rybazcech.cz

Máte rádi ryby? České rybí speciality můžete ochutnat během festivalu Ryba z Čech. Gastronomická akce se koná do 5. srpna v osmi vybraných restauracích v Praze, Ostravě a Pardubicích. Festival chce představit hned několik druhů českých ryb v tradičních i méně známých úpravách. Ochutnat můžete i všechny zveřejněné recepty. Tříchodové festivalové menu bude stát 290 korun. Více informací najdete na webu.

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami.

ČTĚTE TAKÉ:

Česnekové speciality na Buchlově
28. 7. od 10 do 18 hodin, Buchlovice, areál zámku, www.folklornisdruzeni.cz

Český česnek je v kuchyni nenahraditelný. Jaké speciality z něj můžete připravit poznáte na zámku Buchlovice, kde se koná Festival česneku. Představí se tu až 25 odrůd, všechny se budou koštovat. Navíc budou moci hosté ochutnat i nejrůznější česnekové pochoutky, třeba i česnekovou zmrzlinu, zákys a pálenku. V rámci festivalu proběhne také Košt archivních marmelád a džemů.

Česnek - ilustrační foto

Jeseníky vaří po celé léto své speciality
do 30. září, vybrané restaurace v Jeseníkách, www.chutjeseniku.cz

Po celé léto můžete ochutnávat typická jesenická jídla. Dvě desítky restaurací v Olomouckém a Moravskoslezském kraji vaří v rámci festivalu Chuť Jeseníků tradiční recepty původních obyvatel. Návštěvníci festivalu se mohou těšit například na játra vařená ve víně s jablky či na Pradědovu bramborovou polévku. Více podrobností včetně receptů najdete na webových stránkách festivalu ZDE

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.