Profesor to řekl k manuálu dietologie, který s názvem 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách vydalo Fórum zdravé výživy. "Pokud chce člověk změnit stravování, a tedy zaběhnuté životní stereotypy, potřebuje vedle dostatečné motivace také poradenství v každodenních malých krocích," uvedl.
ČTĚTE TAKÉ: |
Rady dietologů se často zaměřují například na varování před tuky. Je prý nutno je omezit, zejména ty živočišné. Tuky ale jsou nepostradatelnou součástí stravy. Jejich správné zastoupení a složení však může být doslova životně důležité, především pro ty, kteří mají sklon k vyšším hladinám krevních tuků a cukru, navíc mají vysoký tlak a ještě k tomu kouří.
Čím nahradit tuky
"Často chybí informace, jak a čím tuky nahradit. Protože ve stravě musejí být - což hodně lidí neslyší a raději volí rezignaci, nebo zkratková řešení, kdy vyloučí tuky z výživy úplně," uvedl profesor.
Důvodem řady omylů je třeba také glykemický index. Uvádí se u potravin, které obsahují sacharidy, a udává, jak daná potravina zvýší po jídle hladinu krevního cukru. Čím má potravina nižší glykemický index, tím méně pak organismus potřebuje vyplavit inzulínu pro její zpracování. To je výhodnější, protože pocit hladu se projeví později, díky tomu se dá lépe hlídat to, aby člověk zbytečně netloustl. Řada lidí to neví a nevědí ani to, že glykemický index téže potraviny se může změnit vhodnou nebo nevhodnou tepelnou úpravou a je ovlivněn i tím, zda se jí potravina samotná nebo v kombinaci - například samotný chléb má vyšší glykemický index, nižší má chléb potřený rostlinným tukem a obložený šunkou nebo sýrem.
Glykemický index některých potravin(za referenční hodnotu se bere glukóza)
Zdroj: 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách |