Lidovky.cz

Milovníci dobrého jídla přišli na Foodparade do Troji

Jídlo

  7:00
PRAHA - Milovníci dobrého jídla a pití si v sobotu nenechali ujít příležitost ochutnat kulinářské speciality připravené mistry šéfkuchaři přímo před jejich očima a okoštovat nejlepší vína, chutná piva, ale i speciální čaje a neobvyklé cukrovinky. Na druhém ročníku festivalu jídla a pití Foodparade, který je až do neděle v zahradách trojského zámku, nabídlo ochutnávku 15 předních českých restaurací.

Festival Foodparade v Tróji foto: ČTK

Festival uvedlo v poledne porcování halibuta, osmadevadesátikilogramové a 1,5 metru dlouhé ryby chycené u norských břehů. Mistři řemesla předvedli divákům, jak halibuta uchystat, a poradili, jakými bylinkami a kořením ho při vaření a pečení ochutit. Doporučili zapíjet ho lehkým bílým vínem.

Stánky v parku nabídly nejrůznější delikatesy, velký zájem byl o italské speciality, francouzské palačinky či produkty českých farmářů. Lidé si mohli pochutnat a také se poučit. Třeba u stánku s nabídkou rýže a pokrmů z ní se dozvěděli, že rýže je zdravá, protože uvolňuje energii postupně. Když se člověk nají, nemá zase hned hlad, pocit sytosti vydrží delší dobu. Naturální rýže má spoustu prvků a vitaminy B, černá rýže železo.

ČTĚTE TAKÉ:

"Myslím si, že rýže je zdravější než moučné přílohy jako knedlíky nebo těstoviny," řekla Bedřiška Kotmelová z firmy, která dováží a prodává vedle rýže také nejrůznější koření. Z rýže je podle ní možné uchystat téměř vše, včetně moučníků, oblíbená je kombinace černé a červené rýže se zeleninou pro vegetariánská jídla.Velký zájem budil stánek s molekulární gastronomií i její kuchařská show.

Pokrmy této kuchyně se chystají metodami známými spíše z laboratoří, například emulgováním nebo mražením tekutým dusíkem. Ve stánku tak byl k dostání třeba svítící okurkový salát v kostce a balonek z mozzarelly nafouknutý česnekovým vzduchem.

Pro malé labužníky je po oba dny otevřen dětský koutek, kde si děti mohou hrát, soutěžit, kreslit a také se zapojit do kurzů vaření, jsou pro děti už od čtyř let. Dvoudenní svátek dobrého jídla a pití vyvrcholí v neděli večer barmanskou ohňovou show.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autoři: ,
Témata: jídlo, rýže, pití, Trója
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.