Lidovky.cz

Nová kuchařka prozradí, jak se vařilo za císaře pána

Jídlo

  16:41
PLZEŇ - Vychází originální rakouskouherská kuchařka. Velkoformátová kniha obsahuje více než 200 originálních starých receptů. Autorka publikace Mirka Kuntzmannová z Plzeňska nabízí detailní seznámení se starou kuchyní českou, rakouskou, slovenskou, maďarskou, polskou, balkánskou a židovskou.

Nová rakouskouherská kuchařka přináší recepty staré i 150 let. foto: ČTK

Každé jídlo ve dvousetstránkové knize nazvané "S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána" doplňuje barevná fotografie se starými dekoracemi od Josefa Kubáta, řekla autorka desítek kuchařek, která neví o jiných vydaných rakouskouherských receptech.

"Jsou opravdu autentické, staré i 150 let, nasbírané buď z restaurací, nebo z rodin. Všechna jídla jsme u mě doma uvařili na dobovém nádobí," uvedla.

Rodinný klenot

Autorka například vyměnila v Maďarsku recept na tokáň za popis přípravy chodských koláčů. "Nejprve mi paní nechtěla recept jako rodinný klenot vůbec dát. Když jsem jí ale nabídla koláč a že bude v mé knížce, tak řekla, že se tam vlastně zvěční natrvalo a že to je pro ni čest," řekla.

Vydala již 24 knih, od dětských kuchařek přes knihy o speciálním nádobí až po recepty ze seriálu Ulice. Sama si je vlastním nákladem vydává tři roky, předtím pod vydavatelstvím.

"Hlavním motivem bylo to, že už mě ty špagetérie, pizzerie a vaření po thajsku lezou krkem. Vždyť takové obyčejné bramborové placky a merenda s rozpeky, které pohladí v břiše, nebo obyčejná švestková povidla, to už vlastně nikdo neumí," míní autorka. Nová kniha bude oficiálním darem Plzeňského kraje i Plzně jako Evropského hlavního města kultury v roce 2015.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.