Lidovky.cz

Koňak pijí i mladí. Třeba s čokoládou, říkají majitelé nejlepšího baru

Jídlo

  7:00
Pití koňaku není jen záležitostí znalců. Majitelé a sommeliéři nejlepšího českého cognac & wine baru U staré studny Tomáš Kratochvíl a Tereza Křivinková se toto pití snaží přiblížit i mladým lidem. Inspiraci čerpali přímo ve Francii a ve svém podniku nabízejí třeba speciality jako horkou čokoládu s desetiletým koňakem.

Sommeliéři a majitelé vítězného baru U staré studny. Tomáš Kratochvíl a Tereza Křivinková. foto: Lidovky.cz

Lidovky.cz Jak vznikla myšlenka založit v Praze cognac bar?

Tereza Křivinková: Pro tento koncept jsme se rozhodli proto, že v České republice nebyl žádný specializovaný bar na koňaky a armaňaky. K těm jsme se dostali oba dva víceméně náhodou, přes přátele. Zaujal nás ten produkt jako takový. A hlavně jsme si řekli, že jako mladý tým lidí bychom mohli začít koňaky v Česku trochu popularizovat. Protože je tady stále s pitím koňaku spojeno mnoho předsudků, třeba kdo koňak pije, jak se podává a co vlastně toto pití je. Naše činnost má vlastně i edukativní charakter  - snažíme se bořit mýty a předsudky o koňaku.

Tomáš Kratochvíl: Což je zrovna aktuální téma i ve Francii. Koňaková asociace si uvědomuje problém v prodeji tohoto produktu, takže jsme se pěkně sladili s tou francouzskou vlnou. A chceme koňak prezentovat i pro mladší a střední generaci.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Jací jsou tedy vaši zákazníci?

Tereza Křivinková: Je to opravdu hodně široká skupina. Chodí k nám lidé ve věku čtyřiceti a více let - majitelé firem, lidé ze středního a vyššího managementu, kteří mají jak se říká 'napito' a o koňaky či armaňaky se zajímají. A v poslední době nám narůstá poměrně silná skupina právě těch mladých lidí od pětadvaceti let výš, ale také studenti, kteří chtějí objevovat nové věci.

Lidovky.cz: Mohou si studenti dovolit pít koňak?

Tereza Křivinková: Rozhodně ano. Děláme různé degustační sety a snažíme se koňaky propagovat zábavnou formou za přijatelné peníze.

Tomáš Kratochvíl: Právě proti tomuto předsudku, že si koňak nemohou lidé dovolit, chceme bojovat. Samozřejmě, panuje názor, že koňaky se podávají v podnicích, kde ty ceny jsou přemrštěné. Ale my když jsme se pohybovali v Francii, přímo v regionu Cognac, tak jsme zjistili, že to tak není. Koňaky se tam pijí úplně běžně a dávají si je i mladí lidé. Chtěli jsme to přiblížit i zákazníkům tady a ukázat jim, že není jen koňak za horentní sumy a že se dobré pití dá pít i kolem stokoruny. 

Sommeliéři a majitelé vítězného baru U staré studny. Tomáš Kratochvíl a Tereza Křivinková.

Lidovky.cz: Co je vaše specialita, na co byste zákazníky nalákali?

Tereza Křivinková: Zákazník si u nás může přechutnat několik vzorků koňaků za příjemnou cenu. Hlavně my mu k tomu dáme příběh o výrobcích, majitelích, protože jsme všechny osobně navštívili a známe jejich sklepy, zajímavosti z historie a podobně. Takže nedostanou jen nějakého panáka, ale získají i něco víc, a to je ona přidaná hodnota.

Tomáš Kratochvíl: Nabízíme více než sto ušlechtilých destilátů od deseti výrobců, malých rodinných firem, a to jak koňaků, tak armaňaků.

Lidovky.cz: Právě je podzim, jaké pití na toto období doporučujete?

Oba: Rozhodně horkou čokoládu s koňakem.

Tomáš Kratochvíl: Podáváme kvalitní sedmdesáti pěti procentní čokoládu s desetiletým koňáčkem, což je skvělé na zahřátí.

PROHLÉDNĚTE SI VÍTĚZNÉ BARY:

6. místo: Vinograf.

Lidovky.cz: A vaše oblíbené pití?

Oba: Tak asi koňak (smích)

Tomáš Kratochvíl: Výborný je právě ten koktejl Cognac Summit, který je osvěžující a určitě netradiční spojení koňaku a soft drinku. A já osobně bych doporučil pětadvacetiletý XO Cognac od pana Peyrota.

Tereza Křivinková: Já bych zase doporučila od pana Landreau třicetiletý kořeněný koňak s výraznou tříslovinou. To jsou takoví naši dva favorité.

Lidovky.cz: Specializujete se čistě na koňaky a armaňaky nebo nabízíte i jiné nápoje?

Tomáš Kratochvíl:
 Máme v nabídce i vína. Z jihozápadní Francie dovážíme červená silná vína i svěží aromatická bílá vína. Něco málo z oblasti Champagne a Rhony. Spolupracujeme i s místními vinaři na Moravě, z devadesáti procent je všechny osobně známe, přechutnáváme vína, která jsou ve sklepě, takže zákazníci dostanou to nejlepší.

Tereza Křivinková: A nabízíme také dobroty, které se hodí ke koňakům. Domácí pralinky či domácí paštiky. Bohužel, nemůžeme vařit, tak se snažíme nabízet co nejvíce autentických porkmů. A samozřejmě také máme doutníky, ty nemohou chybět. Příští rok plánujeme další výlety pro klienty přímo k výrobcům, jak do Cognacu, tak Armagnacu.

Lidovky.cz: Co třeba rumy a whiskey?

Tomáš Kratochvíl: Ty nenabízíme, ale milovníkům rumu můžeme nabídnout nějaký koňak, který se mu přibližuje. A zase pro milovníky whiskey můžeme vybrat suché, kořenité koňaky, není problém.

Lidovky.cz: Letos jste obsadili první místo v žebříčku Grand bar 2013, překvapilo vás vítězství?

Tereza Křivinková: Vůbec jsme to nečekali. Ani jsme nevěděli, že jsme zahrnuti v nějaké skupině hodnotících se barů. Ale jsme za to velice rádi. Po těch třech letech práce je to opravdu velká satisfakce a budeme se snažit dál dávat do naší práce maximum.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.