Lidovky.cz

Za luxusním jídlem vás dovezou Mňam Busy

Jídlo

  7:00
Grand Restaurant festival připravil letos novinku. Speciální autobusy budou návštěvníky vozit nejenom po hlavním městě, ale také mimo něj.
Ilustrační foto

Ilustrační foto foto: Shutterstock

Okružní jízdy se konají každou sobotu a neděli až do konce festivalu. Na každé trase přiveze Mňam Bus hosty ke třem restauracím, kde ochutnají festivalová menu a setkají se s šéfkuchaři.

ČTĚTE TAKÉ:

"Mňam Balíčky, Busy a Vlaky navazují na nový projekt Mňam Tour (cestování za jídlem). Loni v září jsme poprvé vyjeli do Andalusie ve Španělsku a na Loiru do Francie," vysvětluje zakladatel ankety Grand Restaurant Pavel Maurer.

První trasa Mňam Busu začne v restauraci La Veranda, pokračovat bude přes Cowboys a skončí v baru U Staré Studny. Hosté se mohou těšit i na speciální degustaci koňaků. Na další trase ochutnají návštěvníci festivalu speciality v Mandarin Oriental hotelu, v Amade a Hegertově cihelně.

Bio výlet

Neobvyklý výlet s Mňam Busem si hosté mohou udělat do biopekárny Hanky Zemanové, kde je čeká pečení sušenek, workshop a farmářský raut (vyzrálé hovězí bio maso plemene Angus, kozí bio produkty, čokoládové lanýže). Hosté mohou ochutnat i biovína. 

Co také můžete ochutnat? Zkuste recept šéfkuchaře Jiřího Štifta (Mandarin Oriental hotel, Prague, Essensia)

Hovězí pupek v červeném kari, liči a jasmínová rýže

Příprava kari pasty:

Červené čili velké bez semínek vteřinu zblanšírujeme a dáme do mixéru se stonky koriandru, šalotkou, česnekem, zázvorem, galangalem, citronovou trávou, limetovými listy a rozmixujeme na pastu. Dále do mixéru přidáme v hmoždíři rozdrcená otoustovaná koriandrová semínka a římský kmín, krevetovou pastu, kapku oleje, palmový cukr a společně najemno rozmixujeme. Pastu pomalu restujeme v  kastrole dokud nevystoupí olej.

Hovězí pupek

Dokončení kari:

Ve vhodném rendlíku prohřejeme připravenou kari pastu a rozředíme jí kokosovým mlékem. Zavaříme a dochutíme dle potřeby limetovou šťávou, rybí omáčkou, čerstvým čili a případně palmovým cukrem.

Hovězí pupek vaříme metodou sous vide při 56°C – 12 hodin. Před podáváním krátce opečeme ze všech stran a prokrojíme.

Červené kari podáváme se salátem z  liči, čerstvého koriandru a máty ochuceným limetovou šťávou. Jako přílohu podáváme dušenou jasmínovou rýži.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.