Papája melounová se konzumuje především čerstvá, někdy však její chuť bývá nevýrazná, což je způsobeno tím, že se sklízí předčasně kvůli exportu. Pokud však dobře dozraje voní po meruňkách a chutná po melounech.
ČTĚTE TAKÉ: |
Nejlepší je nakrájená na plátky, které se pokapou šťávou z citronů. Hodí se do ovocných salátů a dají se z ní připravit výtečné kompoty a džemy. její chuť se skvěle doplňuje s mořskými plody.
Uprostřed plodu, který má oranžovou až červenou barvu, se skrývají černá semínka. Ta mají velice ostrou chuť a využívají se také jako náhrážka pepře.
Papája obsahuje enzymy, vitamin C a provitamin A, hořčík, vápník, ale také železo a sodík. Kombinace těchto látek má na tělo blahodárné účinky. Její konzumace posiluje imunitní systém a krevní oběh. Pozitivní vliv má také na trávení.
Recepty z papájiTvarohový dezert s papájou Papája s krevetami Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Poté, co zesklovatí přidáme rýži a krátce smažíme. Přidáme vývar a na míném ohni dusíme zhruba 40 minut. Do rýže přidáme krevety pokapané citronovou šťávou a ještě chvíli povaříme. Z rozpůlené papáji odstraníme semínka a naplníme rýží s krevetami. Ochutíme a vložíme na 15 minut do předehřáté trouby. |